La Xina i el Japó es plantegen treballar junts a l’Àfrica per superar els seus problemes asiàtics 

Xina i el Japó

El portaveu del Ministeri de Relacions Exteriors de la Xina, Hua Chunying, ha declarat avui que les relacions entre la Xina i el Japó estan en una etapa crucial, demanant als japonesos que faci esforços conjuntament amb la Xina per restaurar les bones relacions i els vincles per un desenvolupament conjunt.

Hua ha realitzat les declaracions, comentant la visita del ministre d’Afers Exteriors japonès Taro Kono a Beijing, que va finalitzar ahir. Durant la visita a la capital xinesa, Kono també es va reunir amb el primer ministre xinès Li Keqiang, el conseller d’Estat Yang Jiechi i el ministre d’Afers Exteriors, Wang Yi.

Les dues parts van aconseguir un consens sobre la millora de les relacions bilaterals durant la celebració del 40 aniversari de la signatura del Tractat de pau i amistat entre la Xina-Japó. Hua espera que el Japó pugui treballar amb la Xina per portar les relacions per un camí de col·laboració i desenvolupament conjunt.

La reunió d’ahir entre Kono i la contrapart xinesa, Wang Yi, ha demostrat que més enllà de les declaracions genèriques de bones d’intencions, cap dels dos estats està preparat per concretar el primer pas en el front polític, especialment pel que fa a la delicada disputes territorials que oposen a Tòquio a Beijing.

La premsa japonesa, però, remarca que més enllà de les bones maneres diplomàtiques, els dos països segueixen tenint profundes divisions sobre les qüestions més importants i difícils, com ara les disputes territorials i la gestió de crisi de la Península Coreana.

Les disputes territorials, i en particular la disputa de sobirania sobre les Illes Senkaku al Mar del Sud de la Xina, és el node que encara dificulta el reinici de la “shuttle diplomacy” entre el primer ministre japonès, Shinzo Abe, i el president xinès, Xi Jinping. Ahir Kono va reiterar la protesta de la recent incursió d’un submarí xinès en aigües properes al Japó, no gaire lluny de les Senkaku. El ministre del Japó va instar Pequín a adoptar “mesures preventives” per evitar noves tensions en aquesta zona.

Aquest mes, fonts del Ministeri d’Afers Exteriors japonès han informat al diari “Yomuiri” que el govern japonès té la intenció d’obrir els seus propis projectes de desenvolupament al continent africà a la participació de la Xina, en un esforç per facilitar el procés de normalització de les relacions bilaterals i instant a Pequín acció més forta contra els programes balístics i nuclears de Corea del Nord.

Tòquio està considerant, en particular, l’obertura de quatre projectes d’infraestructura a la Xina: l’anomenat “anell de creixement” (Growth ring), una sèrie d’artèries de comunicació que uneixen els estats de l’Àfrica occidental; una sèrie de projectes per fer carreteres i ponts a Kenya; el desenvolupament i l’enfortiment d’un “corredor internacional” per a la connexió de diverses ciutats a Camerun i la República del Congo; i finalment, l’actualització de la xarxa de carreteres de Ruanda.

El projecte més important, el “Growth ring”, és una xarxa de carreteres 3200 quilòmetres de llarg que uneix Burkina Faso, Costa d’Ivori, Ghana i Togo, a aquesta xarxa s’unirà una artèria viaria costanera de mil quilòmetres de longitud que connectarà cinc països, de Nigèria fins a Costa d’Ivori a través de Benín, Togo i Ghana.

En els plans del Japó i els països africans implicats, el gran projecte d’infraestructura hauria de ser la columna vertebral d’un nou bloc econòmic a l’Àfrica occidental; Tòquio ha assignat préstecs d’obres a preus subvencionats i els subsidis per uns 280 milions d’euros, i la presentació dels projectes definitius de les carreteres està prevista per a les pròximes setmanes.

La modernització de la xarxa de carreteres a Kenya s’insereix dins el pla japonès per l’ajuda al desenvolupament del port de Mombasa, un important centre de comerç internacional a l’est d’Àfrica.

Fins a la data, el Japó té el monopoli gairebé exclusiu de l’obra per al desenvolupament del port, però Tòquio compartiria amb Pequín en el projecte de 59 mil milions de iens (530 milions d’euros) per a connexions per carretera. El mateix podria passar amb els projectes d’infraestructures a Ruanda i el Congo.

 

Xina i el Japó

Be the first to comment on "La Xina i el Japó es plantegen treballar junts a l’Àfrica per superar els seus problemes asiàtics "

Leave a comment