Xina amenaça els Estats Units per Taiwan “un descens als inferns és fàcil”

Taiwan

A través d’un editorial publicat al diari Xina Daily, publicació oficial del Partit Comunista Xinès, la Xina ha llençat un advertiment per res subtil als Estats Units, el gegant asiàtic podria anar a la guerra, segons l’editorial, per Taiwan si els EUA promulga una llei que promou relacions oficials entre Washington i l’illa de Formosa, la sobirania de la qual és reclamada per Pequín, i el govern de l’illa de majoria independentista nega.

Aquest dimecres passat, el Senat nord-americà va aprovar el Taiwan Travel Act, que estipula permetre als funcionaris nord-americans de tots els nivells viatjar a l’illa per reunir-se amb els seus homòlegs taiwanesos i permetre a funcionaris d’alt nivell taiwanesos entrar als EUA “amb condicions respectables” per reunir-se amb funcionaris dels Estats Units. Per entrar en vigor, la nova llei ha de ser ratificada encara pel president Donald Trump.

Les relacions entre la Xina i els EUA se sustenten en un acord mutu pel qual Washington només pot mantenir vincles no oficials amb Taiwan i defensa el principi d‘Una sola Xina’. L’illa és una “part inalienable” de la Xina segons els acords entre les dues potències del 1977.

L’article explica que Washington i Pequín “han mostrat disposició a dialogar per evitar una guerra comercial”, però “a diferència del comerç, Taiwan és una qüestió de sobirania i no és negociable”. Per Trump, creuen els editorialistes del PCX, “pot ser temptador ratificar aquesta llei, perquè podria considerar-ho com un mitjà per obtenir concessions comercials per part de Pequín a favor del seu país”. No obstant això, aquesta acció “només portaria a una inútil i nociva disputa o a alguna cosa pitjor”, adverteix el diari xinès. “Trump hauria d’anar en compte, des que es va convertir en líder a l’illa, Tsai Ingwen i el seu Partit Progressista Democràtic han estat intentant cada vegada més involucrar als Estats Units en els seus intents secessionistes.”

Segons China Daily, en cas que la llei nord-americana sigui ratificada, això encoratjaria les autoritats taiwaneses a exigir més sobirania sobre l’illa. Aquest plantejament, per la seva banda, “tindria com a inevitable conseqüència l’activació de la Llei Antisecessió, que permet Pequín usar la força per evitar la secessió de l’illa”, adverteix.

En cas de donar-se aquest escenari, EUA es veuria obligat a actuar en defensa de Taiwan, de manera que tota aquesta situació seria una prova que “un descens als inferns és fàcil”, conclou l’article en un to amenaçador, que no és però una novetat a les publicacions oficials del Partit Comunista Xinès.

Taiwan és un cas especial dins el context de les relacions internacionals, oficialment el govern de Formosa defensa des de l’any 1941, que ells són el govern legítim de tota la Xina i així ho continuen reconeixent vint estats d’arreu del món. El nou govern de Taiwan trenca de fet aquesta tradició política fruit del final de la guerra civil xinesa, i defensa un referèndum d’independència de Taiwan, un estat amb una capacitat militar considerable i amb una força econòmica de primer ordre.

Be the first to comment on "Xina amenaça els Estats Units per Taiwan “un descens als inferns és fàcil”"

Leave a comment