La visita del rei de l’Aràbia Saudita a Moscou marca un nou equilibri a l’Orient Mitjà

l'Aràbia Saudita

La visita per primera vegada d’un rei saudita – Salman ibn Abd-al-Aziz Al Saüd,- ha realitzat a Moscou, tindrà conseqüències importants per a l’escenari de l’Orient Mitjà. Podria traduir-se en un nou equilibri entre l’Aràbia Saudita, Turquia i Iran, imposat per l’èxit de la intervenció russa a Síria.

El sobirà va ser rebut el 5 d’octubre pel president Vladimir Putin i el dia 6 pel primer ministre Dmitry Medvedev. Al mateix temps, es va celebrar un Fòrum Empresarial, amb representants de més de 200 empreses dels dos estats.

S’han signat memoràndum d’entesa en el camp de l’energia, la infraestructura de transport, l’alta tecnologia, i sobretot una declaració d’intencions per a la venda de bateries de míssils antiaeris russos S400 Aràbia Saudita, pel preu de tres mil milions de dòlars. Les bateries són una de les millors ofertes del mercat internacional d’armes i ni tan sols s’han subministrat a l’Iran, que és un important aliat de Moscou.

Per a Putin, a més, la visita de Salman al Saud és un gran èxit diplomàtic que corona la seva estratègia a l’Orient Mitjà. La monarquia saudita ha pres nota de la derrota soferta a Síria i ara busca restablir un equilibri estratègic amb l’Iran, i ho fa reconeixent al seu poderós aliat.

Ja fa uns mesos, en referència a l’acord amb Rússia per reduir les quotes de producció de petroli, el príncep hereu a la corona, Mohammed bin Salman, havia declarat que “l’objectiu principal és assegurar que Rússia no jugui totes les seves cartes a la regió només amb l’Iran “(The Washington Post, 20.4.17).

La caiguda dels preus del petroli, causada per Riad per doblegar la voluntat de Russia i Iran, ha arribat a afectar l’economia del regne, que el 2015 va registrar un dèficit pressupostari rècord, equivalent al 15 per cent del PIB. Durant el 2016, el dèficit es va elevar al 17,3 però gràcies a l’acord amb Moscou sobre el preu del petroli cru ha augmentat, i durant els primers vuit mesos d’aquest any s’ha reduït a la meitat el dèficit.

La visita reial a Moscou ara certifica que Putin mira de manera favorable un nou equilibri de forces a la zona, un objectiu que ja apareixia clar amb el suport no declarat que Rússia ha ofert al Kurdistan iraquià, amb motiu del referèndum d’autodeterminació. Turquia i Iran consideren el naixement d’un estat kurd com una greu amenaça per a la seva integritat territorial, mentre que els saudites miren amb interès les preocupacions d’Ankara i Teheran.

La derrota a Síria i el greu conflicte al Iemen han provocat un interessant intent de transformació de l’Aràbia Saudita, no només de la política exterior, sinó del mateix sistema social del regne. Un animat pel president dels EUA, Donald Trump, durant la seva visita a Riad el passat mes de maig. No és probable, però, que Salman s’hagi dirigit a Moscou sense obtenir l’aprovació prèvia de la Casa Blanca.

El rei va substituir al seu nebot, Mohammed bin Nayef, que tenia les benediccions de París, amb el seu fill Mohammed bin Salman, un convençut partidari de Trump. Aquest ha iniciat una campanya de modernització del país a través de la diversificació econòmica, la separació de l’estat de la jerarquia religiosa i l’inici de la concessió de drets fonamentals a les dones. El 26 de setembre de l’any passat, finalment, les dones tenien dret a conduir el cotxe, ridícul a moltes parts del món, però un espai de llibertat dins el context d’una dictatorial monarquia teocràtica.

Be the first to comment on "La visita del rei de l’Aràbia Saudita a Moscou marca un nou equilibri a l’Orient Mitjà"

Leave a comment