El president d’Ucraïna vol tornar a comprar el gas natural rus

Ucraïna

Ucraïna està disposada a reprendre la compra de gas natural a Rússia, si serà barat i si existirà una total transparència dels contractes de subministraments.

Així ho ha declarat el president ucraïnès, Petro Poroshenko, segons informa l’agència “Interfax Ucraïna”. “Què ha passat en els últims dos anys? Som independents des del punt de vista energètic”, ha dit Poroshenko, i ha afegit: “Ells (Rússia) estan trucant a la porta, voleu comprar el nostre gas? No tot va bé a casa nostra, si és barat i regular, no és corrupte, aleshores sí”. Les declaracions les ha fetes ahir durant una visita a la regió d’Odessa.

Poroshenko ha volgut destacar que si es compleixen les condicions anteriors, les autoritats de Kíev estan disposades a reprendre la compra de gas de Rússia “per tal de reduir els costos dels nostres ciutadans”.

L’empresa energètica russa Gazprom pagarà a Ucraïna dues o tres vegades més per al trànsit de gas, respecte a aquell que rebran per la venda del seu producte a aquest país. Aquestes serien declaracions del director comercial de la companyia ucraïnesa NaftogazYuri Vitrenko, segons el qual l’interès acumulat sobre una base diària (segons les reivindicacions de la societat ucraïnesa i considerant l’arbitratge d’Estocolm) variarà d’un milió a tres milions de dòlars.

La setmana passada, el tribunal d’arbitratge va prendre una decisió definitiva en la disputa entre Gazprom i Naftogaz respecte els contractes de subministrament de gas. La decisió final, segons explica el Kommersant, ha estat favorable a GazpromNaftogaz haurà de pagar a l’empresa russa 2 mil milions de dòlars per al gas lliurat a finals del 2013 i el segon trimestre del 2014. La companyia ucraïnesa també haurà de comprar cada any, a partir d’aquest entrant 2018, com a mínim 5 mil milions de metres cúbics de gas rus.

El tribunal arbitral d’Estocolm es va pronunciar el passat 22 de desembre sobre la disputa entre la russa Gazprom i l’ucraïnesa Naftagaz. Ambdues companyies consideren aquesta decisió com la seva pròpia victòria, escriu l’agència russa “Ria Novosti“.

Gazprom i Naftogaz han estat en processos d’arbitratge a Estocolm des de juny del 2014. El tema de la disputa és el contracte de subministrament de gas a Ucraïna i el seu trànsit.

La major part de les demandes de Gazprom a Naftogaz es refereixen a la “take or pay” clàusules que no són respectats per Naftogaz, que al seu torn ha demanat a Gazprom un canvi retroactiu dels preus, el reemborsament dels pagaments en excés pels preus del gas considerats irraonables, així com els preus del trànsit de gas a través del país. Kíev també havia demanat la revocació de la prohibició de la revenda del gas.

Ucraïna

Be the first to comment on "El president d’Ucraïna vol tornar a comprar el gas natural rus"

Leave a comment