Ucraïna entra al seu quart any de conflicte al Donbass sense complir els acords d’alto el foc

Ucraïna

El conflicte armat a l’est d’Ucraïna entra al seu quart any sense que les parts enfrontades hagin implementat els acords d’alto el foc, el que provoca una escalada de les hostilitats i ha causat més morts.

La Guerra al Donbass és un conflicte armat a la zona del Donbass oficialment part d’Ucraïna. Des de principis de març de 2014, es van realitzar manifestacions proruses i de grups contraris al nou govern establert a Kíev després de l’EuroMaidan a les províncies de Donetsk i Luhansk, territoris anomenats en el seu conjunt Donbass.

Aquestes manifestacions es van intensificar després de l’annexió de Crimea i Sebastopol a Rússia, on també s’havien realitzat moviments similars. L’escalada del conflicte va desembocar en un conflicte armat entre les forces independentistes de les Repúbliques Populars de Donetsk i Lugansk i el govern d’Ucraïna.

L’ONU ha publicat avui un informe que abasta tres mesos del 16 de febrer al 15 de maig durant els quals va registrar 36 civils morts i 157 ferits, nombres que donen compte d’un augment del 48% respecte a les víctimes del trimestre anterior.

L’estudi, elaborat per la Missió de Monitoratge dels Drets Humans a Ucraïna, ha reportat violacions diàries a l’alto el foc i ús d’armes lleugeres i pesades a la zona del conflicte i ha volgut destacar la destrucció d’escoles, hospitals i instal·lacions d’aigua com a resultat d’aquests xocs armats.

Segons Nacions Unides, des de l’inici del conflicte entre les forces ucraïneses i els independentistes a l’abril del 2014 han mort almenys 10.000 persones i unes 24.000 han estat ferides.

A més, aproximadament uns 1,6 milions de persones han hagut de fugir de casa convertint-se en desplaçats que requereixen assistència i tres milions més viuen en territori controlat pels grups armats, sofrint incertesa.

L’informe destaca les privacions que pateix la població a l’est d’Ucraïna i denuncia la divisió de famílies i comunitats privades del seu dret a la llibertat de moviment.

D’altra banda, les agències humanitàries de l’ONU han informat que han augmentat el seu suport a les autoritats ucraïneses subministrant material de construcció i altres béns bàsics.

Be the first to comment on "Ucraïna entra al seu quart any de conflicte al Donbass sense complir els acords d’alto el foc"

Leave a comment