Ucraïna, el “salvatge oest” del Bitcoin

Bitcoin

En els darrers mesos, Ucraïna s’ha convertit en el “salvatge oest” de les criptomònedes, on es paguen segrestaments i armes amb Bitcoin. El govern d’Ucraïna podrà regular les criptomònedes? En els últims anys s’ha parlat molt sobre les monedes digitals, però fins ara no tots els governs estan disposats a deixar-les circular legalment.

Existeixen diferents monedes encara que la més coneguda sigui el Bitcoin, que és la primera moneda digital descentralitzada, usada per a pagaments online i no només això. Moltes són les diferències amb la moneda real, de fet les monedes digitals no necessiten una entitat tercera, com el banc que assegura les transaccions, però aquestes es garanteixen a través de la xarxa d’intercanvi digital. La majoria de les criptomònedes estan dissenyades per introduir unitats de moneda gradualment, per limitar la quantitat de diners en circulació.

Atès que les monedes digitals no requereixen una autoritat central per controlar-les, en l’actualitat els estats no tenen poder sobre elles. Per a molts estats, les criptomònedes són una amenaça per a l’economia nacional. Com a resultat, en els últims mesos alguns governs han declarat que l’ús massiu de la moneda digital, fa necessari regular-lo com més aviat millor. Aquest és, per exemple, el cas del Petro, la criptomòneda veneçolana, o a Hong Kong, on els caixers automàtics de bitcoins estan disponibles com per qualsevol moneda.

Altres estats no els consideren diners i, per tant, no hi ha cap llei específica de regulació. Altres encara els consideren absolutament il·legals, com ara Tailàndia o l’Índia. Als estats on la moneda digital ha estat regulada, es pot utilitzar no només com a mitjà de pagament online, sinó també legalment com la moneda local en qualsevol tipus de transacció. Un dels últims casos és aquell d’Ucraïna on s’utilitza la moneda digital de manera generalitzada, i on entre el final del 2017 i inicis del 2018 s’han produït una sèrie d’incidents lligats a les criptomònedes que ha centrat l’atenció del govern ucraïnès.

El primer episodi va succeir el dia 26 de desembre. Pavel Lerner, el gerent de l’empresa Excmo Finances, una de les borses d’intercanvi de Bitcoin, va ser segrestat quan sortia de la seva oficina. Lerner va ser alliberat només 48 hores després del pagament del rescat d’un milió de dòlars pagat en Bitcoins des de la seva cartera electrònica. El segrest Lerner no només ha commocionat tota la comunitat vinculada a Bitcoin sinó que també va fer caure el seu preu de mercat.

Aquest episodi és el primer que va portar a Ucraïna a convertir-se en el “Salvatge Oest” de les criptomònedes. Pocs dies després, les forces policials d’Ucraïna van intervenir per desmantellar una “granja minera” de Bitcoins. Situada a Kíev, van confiscar targetes gràfiques, discs durs, ordinadors i altres materials valorats en 4 milions de dòlars, que segons la policia estava vinculat a un compte bancari rus per poder finançar els moviments independentistes de Donetsk i Lugansk, per a la compra d’armes i municions.

Un altre cas similar ha succeït el mes passat, quan el servei de seguretat d’Ucraïna va segrestar de l’oficina de Forklog a Odessa tots els ordinadors i discs durs acusant-los, sense cap prova efectiva, d’enviar il·legalment moneda digital als independentistes del Donbass.

A inicis del mes de gener, el consell de seguretat nacional ucraïnès va fer l’anunci que volien regular les criptomònedes. El Banc Nacional d’Ucraïna, després de tenir en consideració els diversos aspectes i problemes relacionats amb les transaccions no controlades en criptomòneda, està considerant la possibilitat d’emetre una criptomòneda polonesa.

La idea que tenen és crear, en primer lloc, una regulació completa del sector perquè la circulació estigui controlada. Ucraïna té més de 100.000 desenvolupadors informàtics i és el quart país del món per un nombre d’experts en informàtica.

La regulació de Bitcoin pel govern podria tenir un impuls en el sector. Un pas endavant també a Ucraïna ha estat realitzat per cases d’empenyorament que han decidit utilitzar les criptomònedes Bitcoin i Ethereum per garantir grans quantitats de préstecs. Molts estats pertanyents a l’antiga Unió Soviètica pretenen legalitzar i regular una criptomoneda nacional. Bielorússia lidera el grup, de fet, ha legalitzat les criptomònedes ja el passat mes de desembre.

Per créixer i desenvolupar la indústria de la tecnologia de la informació, s’ha reduït completament els impostos durant un període de cinc anys.

Fins i tot Rússia, que fins fa poc era contrària i va declarar il·legals les monedes digitals, que fins fa poc va ser declarat il·legal i contrària a les monedes digitals, ha programat un seguit de lleis que regulen les transaccions al país, la creació d’un impost especial sobre el consum d’energia i els impostos sobre Bitcoin zero durant els dos primers anys.

Armènia i Geòrgia s’uniran al grup de regulació de monedes digitals a finals de 2018. Com ja es va dir també que Ucraïna vol regular les criptomònedes vist l’ús massiu que es fa dins de les seves fronteres. Això portaria no només per legalitzar l’ús de monedes digitals, sinó també per controlar tant les “explotacions mineres” de moneda i a una teòrica major transparència les transaccions del Bitcoin. A més, si l’ús augmentés encara més, el seu valor també augmentaria. Per tant, els estats es veurien obligats a crear una disciplina fiscal ad hoc.

Be the first to comment on "Ucraïna, el “salvatge oest” del Bitcoin"

Leave a comment