Turquia amenaça econòmicament el Kurdistan iraquià si realitza el referèndum d’autodeterminació

Kurdistan

El ministre de l’Energia de Turquia, Barat Albayrak, ha realitzat un advertiment sobre els riscos per les relacions entre Ankara i Erbil en cas de realitzar-se el referèndum per la independència de la regió autònoma del Kurdistan iraquià que té com a data el pròxim 25 de setembre.

En una entrevista realitzada ahir per a l’emissora turca “Turkish Haber“, el ministre ha declarat que el referèndum podria “posar en perill la cooperació energètica entre Ankara i Erbil.”

Segons el que diu Albayrak, renunciar a la consulta seria la decisió més encertada per part del govern kurd d’Erbil perquè en cas contrari haurà de pagar un “preu molt alt” que afectarà tota la regió.

El Kurdistan basa quasi per complet la seva capacitat d’exportació de petroli a través de Turquia a través l’oleoducte que uneixen els camps fins al port turc de Ceyhan, permetent així a Erbil poder vendre el seu petroli cru als mercats internacionals. Aquesta part del Kurdistan depèn de Turquia per exportar el seu petroli i ja el mes passat, Turquia, a través del ministre d’Exteriors turc, Mevlut Cavusoglu, va criticar la decisió d’Erbil a celebrar el referèndum, que va qualificar “d’un greu error”.

Tot i l’oposició dels països veïns, com l’Iran i Turquia, el govern central de Bagdad i la comunitat internacional, ahir el president kurd Masoud Barzani va anunciar que no volen de cap manera posposar el referèndum.

En una entrevista publicada ahir pel diari àrab “al Hayat“, amb seu a Londres, Barzani va dir que l’Iraq ha perdut l’única garantia per mantenir la seva unitat, tenint en compte que en els últims anys, el govern ha mantingut la unitat violant sempre el mandat constitucional i practicant una política agressiva que ha fet allunyar tots els grups ètnics i religiosos, inclosos els kurds.

“L’Estat iraquià es divideix i les bases que asseguraven la col·laboració entre els diferents grups basant-se en la constitució no existeixen més” ha declarat el president kurd.

Per Barzani els kurds volen triar el seu propi futur a través d’un referèndum i evitar la repetició de les amargues experiències del segle passat. “La decisió sobre el referèndum és iniciar el camí de la independència pacífica, sense violència, i el seu objectiu final és la prevenció de noves catàstrofes i guerres”, ha afegit Barzani, declarant també que “No estem per a la guerra, estem per la germanor i l’amistat.”

El president kurd ha assegurat als veïns del Kurdistan que un estat kurd no serà una amenaça per a ells, sinó una força per al bé a la regió.” Hem cridat a un referèndum, i hem analitzat en detall les causes que ens han portat a fer aquest pas” ha dit Barzani al diari àrab.

“No volem repetir l’experiència fallida dels últims cent anys amb l’Iraq, plena de tragèdies”, ha admès el líder kurd. “Els països veïns – ha afegit- han d’entendre i els expliquem que som una força per a l’estabilitat i la seguretat de la regió” Segons Barzani, el referèndum no implica cap guerra contra qualsevol país veí: “Busquem bones relacions amb ells, especialment amb la Turquia”.

El referèndum kurd es realitzarà sis dies abans d’aquell que català i curiosament les reaccions dels estats veïns, compreses les amenaces de tot tipus són extremament similars. El passat mes de maig el ministre d’exteriors del Kurdistan, el Sr. Falah Mustafa va reunir-se amb la Conselleria d’Afers Exteriors del Govern català per parlar de l’establiment de relacions bilaterals entre Catalunya i el Kurdistan.

Be the first to comment on "Turquia amenaça econòmicament el Kurdistan iraquià si realitza el referèndum d’autodeterminació"

Leave a comment