Turquia, a un any de l’intent de cop altres 7500 depuracions

depuracions

Una nova tanda  de depuracions ha sacsejat el funcionariat turc, tot just abans que els turcs tornin al carrer per recordar a les víctimes del cop frustrat de fa un any. Un total de 7.563 persones, la majoria empleats del Ministeri d’Interior, han estat acomiadades mitjançant un nou decret del vigent estat d’emergència.

Segons el text d’aquest decret, els funcionaris han estat apartats de la seva ocupació per “vincles amb organitzacions terroristes o grups que, s’ha determinat, actuen contra la seguretat nacional de l’Estat”.

La decisió també invalida els graus de 343 membres retirats de les Forces Armades Turques. Entre els funcionaris enviats a l’atur està l’exdelegat del Govern a Istanbul, Hüyesin Avni Mutlu.

Es va fer famós per la seva gestió de la brutal resposta policial contra manifestants ambientalistes, que va acabar desencadenant les protestes massives pel parc de Gezi. Se l’acusa de simpatitzar amb Fethullah Gülen.

2.303 dels acomiadats treballaven per a la Policia. Les purgues van succeir al cop fallit d’ara fa un any. Estaven destinades a eliminar l’aparell de l’Estat als mateixos gülenistes que l’administració Erdogan havia col·locat durant la dècada anterior, perquè l’ajudessin a desfer-se dels secularistes.

Un terç de la cúpula militar ha estat expulsada. La caça de bruixes es va estendre ràpidament a tot sospitós de no combregar amb l’otomanisme d’Erdogan, començant pels kurds en les seves diferents expressions polítiques i culturals.

Fins als nous acomiadaments que s’han conegut avui, 103.824 funcionaris havien perdut la feina i 33.483 han estat suspesos, la majoria en el camp de l’Educació.

En un any de repressió d’Erdogan ha provocat la detenció de 50.510 persones, entre ells 160 periodistes, processant a 154,694 persones, incloent-hi jutges, diplomàtics, funcionaris, professors i oficials d’alta gradació de l’exèrcit.

A més d’ells han acabat a la presó, amb acusacions inversemblants de terrorisme també parlamentaris de l’oposició, entre ells el líder pro-kurd Partit Popular Democràtica Selahattin Demirtas.

Be the first to comment on "Turquia, a un any de l’intent de cop altres 7500 depuracions"

Leave a comment