El Secretari de Defensa dels Estats Units dóna “suport total” a Al-Sisi, ara cal trobar 1500 milions per l’Egipte

Al-Sisi i Trump

La nova administració nord-americana del president Donald Trump confirma el seu suport al president d’Egipte, Abdel Fatah Al-Sisi, considerant l’estabilitat del país de les piràmides com un element fonamental de la nova política dels EUA a l’Orient Mitjà.

També en aquest cas la nova administració americana segueix la línia de l’administració Obama, és el que es dedueix de la visita llampec del secretari de Defensa dels Estats Units, James Mattis, que ha arribat avui al Caire com a part d’un ‘tour‘ per la regió que el va portar ahir a l’Aràbia Saudita i que el veurà aquesta nit i demà a Israel, per continuar finalment al Qatar i Djibouti.

Acompanyat per Dina Powell, directora adjunta per a la Seguretat Nacional dels Estats Units encarregada d’Afers Estratègics, el cap del Pentàgon, s’ha reunit avui amb al-Sisi, en presència, entre altres, del ministre egipci de Defensa, el general Seddqi Sobbhi.

Les converses d’avui són la continuació de l’última visita de cinc dies oficial del president Al Sisi als Estats Units, on el cap d’Estat egipci ja havia rebut el suport de la nova administració dels Estats Units.

El líder del Caire, segons un comunicat difós per la seva oficina, ha lloat els “extraordinaris llaços estratègics entre els Estats Units i Egipte” malgrat “els reptes difícils” dels últims anys. Al Sisi ha confirmat la seva voluntat d’establir forts llaços d’amistat amb els Estats Units de Donald Trump.

Mattis, per la seva banda, ha confirmat que el seu país té la intenció d'”enfortir els llaços bilaterals amb Egipte en tots els camps, de manera que permeti a tots dos països poder fer front als desafiaments sense precedents a l’Orient Mitjà i al món,”.

El cap del Pentàgon ha destacat el fet que Egipte és un “país clau per a l’estabilitat de l’Orient Mitjà”, lloant la posició del Caire a favor d’una solució política de les crisis regionals, i confirmant en aquest sentit el “ple suport dels EUA” al país del nord d’Àfrica.

Les dues parts també han discutit les formes de “millorar i augmentar la seguretat i la cooperació militar al proper període”, en vista de la necessitat de “restaurar l’estabilitat i la seguretat de l’Orient Mitjà”.

Pel que fa als esforços per combatre el terrorisme, Al Sisi ha declarat que s’han de fer més esforços internacionals per tallar les fonts de finançament dels grups terroristes, enviant al mateix temps “missatges forts i decidits” als països que “donen suport al terrorisme en l’àmbit logístic i econòmic”.

Gran temàtica aquesta plantejada per Egipte, vist que els grups criminals jihadistes han estat patrocinats per potències regionals aliades dels Estats Units, com puguin ser Turquia i l’Aràbia Saudita entre d’altres.

Egipte ha estat en els últims anys un dels principals beneficiaris de l’ajuda militar i de l’ajuda exterior nord-americana, per un valor al voltant dels 1500 milions de dòlars a l’any.

El projecte de pressupost federal presentat al Congrés per la Casa Blanca, però, no inclou cap garantia per escrit respecte a la continuació de l’ajuda a Egipte o qualsevol altre país, excepte Israel.

Egipte, en particular, rep aproximadament 1300 milions en ajuda militar i 150 milions en assistència econòmica. El país àrab és, de fet, el segon major receptor d’ajuda nord-americana després d’Israel.

L’any 2013, però, Washington ha suspès el programa d’ajudes després de la deposició del president islamista Mohammad Mursi. L’ajuda es va reprendre el 2015, amb la prohibició de la compra d’armament a gran escala segons les disposicions de l’administració Obama.

Trump haurà de trobar aquests 1500 milions, perquè el govern d’Egipte té una tendència “natural” a negociar i aliar-se amb els russos, com ja informàvem fa uns pocs dies, una delegació ha visitat Egipte per les negociacions per vendre els equips per a la comunicació i el control dels portahelicòpters de la classe Mistral i segons declaracions de fonts russes a l’agència de notícies Tass, “les negociacions continuen, la delegació russa s’ha traslladat a Egipte per discutir amb l’altra part els paràmetres d’un potencial acord tècnic”.

Be the first to comment on "El Secretari de Defensa dels Estats Units dóna “suport total” a Al-Sisi, ara cal trobar 1500 milions per l’Egipte"

Leave a comment