Proposen canviar el nom de les Filipines per eliminar els “llaços” colonials amb Espanya

Filipines

El diputat filipí i exmilitar Gary Alejano ha proposat aquest dilluns al Parlament crear una “comissió de redenominació geogràfica” que porti a terme un “estudi exhaustiu” per canviar el nom del país i eliminar, així, els “llaços” amb el colonialisme espanyol. Aquest estat asiàtic i excolònia espanyola, porta el nom de Filipines en record del rei Felip II (1556-1598).

Coincidint amb la celebració del Dia de la Independència de Filipines, el representant del partit Magdalo ha indicat que si Filipines vol ser “veritablement independent” cal trobar un nom per establir “la nostra pròpia identitat nacional”.

“Perquè el nostre país avanci, hem d’identificar un nom que reflecteixi genuïnament les nostres aspiracions nacionals, que reflecteixi els nostres valors i la nostra autodeterminació”, demana el diputat en un comunicat.

Filipines commemora avui el 119 aniversari de la seva declaració d’independència d’Espanya, proclamada pel general Emilio Aguinaldo, després que el Regne d’Espanya fos derrotat a la Batalla de la Badia de Manila durant la Guerra Hispà-Americana.

No obstant això, Espanya va traspassar les Filipines als EUA en el Tractat de París de l’any 1898, amb motiu d’una indemnització per despeses i actius perduts, pel que la seva independència no va ser reconeguda pels nord-americans fins a 1946.

L’actual República de les Filipines és un estat insular que consisteix en un arxipèlag estès pel Pacífic occidental, a uns 700 km al sud-est del continent asiàtic, i és el grup d’illes més septentrional de la Insulíndia. Està banyat a l’est pel mar de les Filipines, a l’oest pel mar de la Xina Meridional i al sud pel mar de Cèlebes. La part malàisia de l’illa de Borneo es troba a pocs centenars de quilòmetres al sud-oest, i Taiwan es troba directament al nord, separada de l’illa filipina de Luzon per l’estret de Luzon. Les també illes indonèsies de les Moluques i les Cèlebes es troben bastant més lluny al sud, i a l’extrem oriental del mar de les Filipines hi ha l’estat insular de Palau.

Be the first to comment on "Proposen canviar el nom de les Filipines per eliminar els “llaços” colonials amb Espanya"

Leave a comment