El President afirma que “Rajoy és un mentider cínic que intenta enganyar a Europa” a una entrevista al Fatto Quotidiano

Fatto Quotidiano,

El President Puigdemont ha concedit una entrevista al diari italià Il Fatto Quotidiano, tota una plana d’internacional del diari més emblemàtic del periodisme compromès italià, una resposta contundent a l’entrevista que Rajoy va realitzar al diari la Repubblica, on es presentava emfàticament com salvador d’Espanya, com ja van fer prèviament altres personatges com Primo de Rivera i Francisco Franco.

Us oferim alguns dels passatges més interessants de l’entrevista.

A preguntes de l’entrevistador que li demana sobre la curiosa entrevista a Repubblica de Rajoy on es presenta com l’home que curarà les ferides després de perseguir i reprimir el poble català el President respon:

-“És sarcàstic que qui pretén curar les ferides és el mateix que les ha causades. El que més crida l’atenció és que Rajoy es manifesta en la tradició dels salvadors de la pàtria que sempre han existit a Espanya. Va passar amb Franco, i ara amb alguns dirigents del PP espanyols procedents de la dreta franquista. Aquest “salva pàtries”, és allò que condemna Espanya amb el perill que fins i tot arrosseguí Europa”.

Sobre la teòrica disponibilitat de diàleg per part del PP espanyol i en concret de la disponibilitat a reformar la constitució borbònica del 78, Puigdemont explica les seves trobades amb Rajoy i la seva negativa a qualsevol negociació.

“És fals perquè ell em va dir personalment: “No puc i no vull parlar de la qüestió del que està succeint a Catalunya”. No obstant això, encara que ell no li agradi, hi ha una majoria de catalans que volen decidir a través d’un referèndum, la relació amb Espanya i una part important d’aquesta majoria vol una relació entre estats. La democràcia mana, nosaltres tenim una proposta per millorar la relació que ha de ser entre “iguals”. En resposta vam tenir el silenci o el no.”

Li vaig preguntar si tenia un projecte de reforma de la Constitució del 78 i em va respondre que no. El que queda clar és que es va oposar a la reforma de l’Estatut de Catalunya, que es va acordar amb l’ordre Constitució espanyola, ciutadans i parlaments catalans i Madrid. Rajoy és un mentider cínic que intenta enganyar a Europa, creient que amb les seves mesures es posarà fi al problema. De fet, l’engrandeix.”

Sobre el projecte polític Europeu, el president de Catalunya és mostra obert a una nova Europa, on els ciutadans siguin el centre del joc polític i institucional.

“És el que pensem i sentim. L’evolució de la democràcia al segle XXI és a través de la participació de les persones en la política sense haver de ser polítics professionals, sinó ciutadans que participen, s’autoorganitzen i s’autoautoritzen.
Estem demostrant que això pot passar a Catalunya. En aquest sentit, hi ha l’oportunitat de millorar Europa. Però aquesta oportunitat també és una amenaça per als estats nacionals tradicionals, però també per als grups de pressió d’una política nacional-estatal, com ara Tajani i Juncker.”

Parlant de les eleccions del 21 de desembre el President Puigdemont diu una vegada més que accepta sempre els resultats democràtics, però al mateix temps llença el guant a Rajoy i a Juncker i Tajani perquè facin el mateix realment.

“Abans de les eleccions volem escoltar de manera explícita si Espanya i la UE per saber si acceptaran o no el resultat de la votació. Encara no ho hem escoltat amb claredat. El Sr. Rajoy, el Sr. Juncker, el Sr. Tajani ho acceptaran la decisió catalana? Sí o no? Tenim alguns dubtes.”

Be the first to comment on "El President afirma que “Rajoy és un mentider cínic que intenta enganyar a Europa” a una entrevista al Fatto Quotidiano"

Leave a comment