El Parlament de Turquia ha aprovat la prohibició als diputats d’esmentar el Genocidi Armeni i el Kurdistan.

Genocidi

Segons l’agència de notícies estatal Anadolu, les propostes aprovades, entre les quals es troben la reducció de la quantitat de temps en què els legisladors poden debatre, preveuen multes i suspensions per aquells que insultin al President, al Parlament o als parlamentaris, així com als diputats que critiquen la història de la República de Turquia o “l’ordre constitucional del país”, o als que” facin servir termes contraris a la integritat indivisible de l’Estat amb el seu territori i nació”.

En aquest sentit, perdrà els seus drets qui s’abstinguin de prestar jurament, mètode utilitzat per parlamentaris del Partit Democràtic dels Pobles (HDP), partit d’esquerra que agrupa els kurds i altres minories. Els canvis proposats per l’oficialista Partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP) i el Partit del Moviment Nacional (MHP) havien estat acceptats per la Comissió Constitucional del Parlament el 21 de juliol.

L’ambigua legislació és similar a l’article 301 del Codi Penal turc, que preveu presó de 6 mesos a 2 anys a qui “denigri públicament a la Nació turca, a l’Estat de la República Turca o la Gran Assemblea Nacional de Turquia i a les institucions judicials de l’estat”. Aquest article va permetre l’enjudiciament i persecució de l’escriptor Orhan Pamuk, l’editor Ragip Zarakolu, l’historiador Taner Akçam, el periodista Hrant Dink, qui va acabar sent assassinat per un nacionalista turc el 2007, Arat Dink (el fill de Hrant) i Serkis Seropyan, editor d’Agos, entre d’altres, tots per escriure sobre el Genocidi Armeni.

A més, la prohibició de parlar contra la “integritat indivisible” de Turquia semblaria apuntar contra els que tractin temes com la creació del Kurdistan, un Estat kurd dins de l’actual territori de Turquia, o la devolució de les terres apropiades a “l’Armènia històrica” de l’est de Turquia, que alguns consideren com una de les formes de reparació del Genocidi Armeni.

Els governs autoritaris han transformat els seus parlaments en espais estancs que ja no deliberen i no busquen solucions als problemes socials. Un exemple més d’això és el control i la censura que Erdogan i els seus servidors intenten imposar en aquesta pseudo democràcia amb qüestions tan rellevants i relegades com el Genocidi Armeni i la qüestió kurda.

Una legislació d’aquests tipus és el somni inconfessable del nacionalisme espanyol enfront Catalunya, en les tres versions PP-PSOE-Ciudadanos, fins al moment no s’han atrevit per les conseqüències que podrien tenir dins la Unió Europea.

Be the first to comment on "El Parlament de Turquia ha aprovat la prohibició als diputats d’esmentar el Genocidi Armeni i el Kurdistan."

Leave a comment