Convenció de Minamata, el primer tractat per regular l’ús del mercuri entrarà en vigor l’agost del 2017

Minamata Mercuri

La Unió Europea i set dels seus estats membres (Bulgària, Dinamarca, Hongria, Malta, els Països Baixos, Romania i Suècia) han ratificat aquest dijous la seva participació en la Convenció de Minamata, el primer acord ambiental internacional que regularà l’ús del mercuri a les activitats humanes.

Amb el seu ingrés, ja serien 51 els països que han ratificat la Convenció. L’acord té com a objectiu protegir la salut humana i el medi ambient de les emissions de mercuri, considerat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com una de les deu substàncies químiques més nocives per a l’organisme.

El Conveni, que ha estat signat per 128 estats, entrarà en vigor el 16 d’agost de 2017 és el primer de l’última dècada relacionat al medi ambient i la salut.

El protocol compromet els governs a prendre mesures específiques per controlar la contaminació per mercuri derivada d’activitats humanes i les seves mesures inclouen prohibir noves mines de mercuri, clausurar aquelles que ja existeixen, regular la mineria d’or artesanal i de petita escala, i reduir l’ús i emissions del mercuri.

A causa que aquest metall és indestructible, el Conveni també estipula condicions per a un emmagatzematge provisional i disposició final de deixalles de mercuri.

Fins a 8.900 tones de mercuri s’emeten anualment al món. Pot ser alliberat de forma natural pel desgast de roques que contenen mercuri, incendis forestals i erupcions volcàniques, però també es donen emissions significatives procedents de l’activitat humana, particularment de la crema de carbó i la mineria d’or artesanal i de petita escala.

La mineria sola exposa fins a 15 milions de treballadors de 70 països a l’enverinament per mercuri, incloent-hi nens treballadors.

El Conveni rep el nom del cas històric d’enverinament per mercuri més desastrós, ocorregut en Minamata, Japó, el maig de 1956, a conseqüència de l’abocament de residus industrials a la badia d’aquesta localitat.

Els habitants que consumien peix i marisc de la badia van començar a patir convulsions, psicosi, pèrdua de consciència i fins i tot alguns van entrar en coma. Es va concloure que milers de persones estaven enverinades amb mercuri, la qual cosa es coneix ara com la malaltia de Minamata.

 

minamata malaltia mercuri

Be the first to comment on "Convenció de Minamata, el primer tractat per regular l’ús del mercuri entrarà en vigor l’agost del 2017"

Leave a comment