Merkel perd vots i puja populisme de la dreta

Alternativa per a Alemanya ha estat el gran protagonista de les eleccions d’aquest diumenge, gràcies al descontentament ha aconseguit convèncer els electors i entrar als parlaments de tres estats.

Molts eren els temors sobre l’augment de vots del partit Alternativa per a Alemanya (AFD), temors que s’han vist concretats amb els resultats que li donen a la formació populista de dreta el seu millor resultat a unes eleccions.

D’acord amb els resultats donats a conèixer per la cadena pública alemanya ZDF, el AFD ha registrat un ascens rècord en els tres “länder”, fins al punt de convertir-se en la segona força més votada a Saxònia-Anhalt amb un 24,1 per cent dels vots, la tercera a Renània Palatinat amb un 12,5 per cent i la quarta a Baden-Württemberg, amb un 15,1 per cent.

Mentre que a Baden Württemberg mantindrien el lideratge Els Verds, amb el 30,3 per cent dels vots, seguits de la CDU amb el 27 per cent dels sufragis i el SPD amb el 12,7 per cent, mentre que a Renània Palatinat són els socialdemòcrates els que han obtingut la majoria, aconseguint el 36,3 per cent, per davant dels conservadors CDU que han arribat al 31,8 per cent de les preferències.

D’aquesta manera Alternativa per a Alemanya confirma el seu ascens entrant en tres parlaments dels Landsalemanys, vot de protesta segurament degut al descontentament amb la política d’acollida dels refugiats de la cancellera Angela Merkel.

Aproximadament 12,7 milions de persones estaven cridades a votar a Renània-Palatinat, Baden-Württemberg i Saxònia-Anhalt, en el primer test electoral per la líder alemanya des que decidís a principis de setembre deixar entrar els sol·licitants d’asil atrapats a Budapest.

La CDU de Merkel ha patit un revés a Baden-Württemberg, en deixar de ser per primera vegada des de la Segona Guerra Mundial el partit més votat, el partit de la cancellera ha caigut des del 39 per cent registrat a les eleccions de 2011 fins al 27 per cent, per darrere dels Verds, que han pujat del 24,2 per cent al 30,3 per cent. El Partit Socialdemòcrata (SPD), per la seva banda, ha passat del 23,1 per cent fins al 12,7 per cent.

L’SPD, soci de Merkel al Govern, també s’ha emportat un cop dur a Saxònia-Anhalt, on ha caigut del 21,5 per cent dels vots al 10,6 per cent. Mentre la CDU ha patit una lleugera pèrdua passant del 32,5 per cent en els comicis anteriors al 29,8 per cent.

Renània-Palatinat li ha donat un respir a l’SPD que ha vist augmentar els seus suports del 35,7 per cent al 36,3 per cent. En tant, la CDU ha baixat lleugerament del 35,2 per cent al 31,8 per cent.

Be the first to comment on "Merkel perd vots i puja populisme de la dreta"

Leave a comment