Menys emigrants al Mediterrani, més perills, més morts…

Mediterrani

Segons un nou informe publicat el dimecres per part de l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats, més de 3100 persones van morir durant l’any 2017 en el seu intent de voler arribar a Europa, al mateix temps va disminuir el nombre de persones que han intentat arribar al continent europeu. El document també recull testimonis de famílies que han hagut de fugir dels seus països i que mostren el sofriment que han patit durant la travessia del Mediterrani.

Una de les majors disminucions en les arribades es va produir a partir del mes de juliol, quan van decréixer els desembarcaments per via marítima a Itàlia, majoritàriament des de Líbia, i ha continuat durant els tres primers mesos del 2018 en descendir un 74% en comparació a l’any passat .

No obstant això, la travessia s’ha tornat molt més perillosa. La taxa de mortalitat dels emigrants que emprenen la travessia a Itàlia ha crescut, entre gener i març d’aquest any, ha mort una de cada catorze persones, contra una de cada vint-i-nou que ho havia fet durant el mateix període de l’any passat .

El nombre total de travessies a través de la Mediterrània es va situar molt per sota dels nivells de l’any 2016, però varia molt segons els estats de destinació. Per exemple, les arribades a l’estat espanyol han augmentat en un 101% l’any 2017 i han arribat unes 28.000 persones, la majoria d’elles de nacionalitat marroquina i algeriana.

A Grècia es va produir una disminució d’arribades per via marítima, amb l’excepció del període compres entre maig i desembre de l’any passat quan va créixer un 33%. La majoria de refugiats arribava de Síria, l’Iraq i l’Afganistan, on les bombes dels avions provocaven sense dubte més por que els perills del mar.

L’informe explica que els sol·licitants d’asil que van viatjar a través del mar van ser exposats a condicions d’amuntegament i pobresa extrema a les illes gregues.

Les restriccions als moviments d’emigrants a Hongria han provocat que molts desplaçats hagin de recórrer a rutes alternatives per traslladar-se per Europa. Per exemple, alguns creuen de Sèrbia a Romania, mentre que altres passen de Grècia a Croàcia passant per Albània, Montenegro i Bòsnia i Hercegovina.

L’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats estima que la xifra total de morts per via marítima a la ruta de Europa va ser superior a les 3100 persones, en comparació a les 5100 registrades durant l’any 2016.

A aquesta xifra, se li ha d’afegir la mort de 75 persones a través de les rutes terrestres.

Les dones que viatgen soles i els nens no acompanyats continuen exposats a la violència sexual i de gènere. El nombre de menors que van arribar sols a Europa durant va superar les 17.000 persones, la majoria per via marítima a Itàlia.

Entre els aspectes positius de l’informe destaca que el nombre de persones reubicades ha crescut un 54% en relació l’any 2016. La major part d’ells eren sirians que es trobaven a Turquia, el Líban i Jordània i van ser reassentats al Regne Unit, Suècia i Alemanya, entre altres països d’europeus.

A finals de l’any passat, l’ACNUR va facilitar l’evacuació de refugiats de Líbia a Níger i Itàlia.

“Les evacuacions a Líbia i l’augment de les oportunitats de reassentament que vam veure l’any passat són molt bones notícies. Segueixen existint obstacles importants que limiten l’accés a vies segures i legals, inclosa la reunificació familiar, per a les persones que necessiten protecció internacional, i demanem més solidaritat “, ha declarat Pascale Moreau, directora de l’oficina europea de l’ACNUR.

Be the first to comment on "Menys emigrants al Mediterrani, més perills, més morts…"

Leave a comment