L’exèrcit etíop esclafa amb 55 morts les protestes de la nació oromo

L’exèrcit etíop esclafa amb 55 morts les protestes de la nació oromo

L’exèrcit i la policia etíops han matat 55 membres de la nació oromo que es manifestaven per salvar les seves zones rurals. Només el 13 de desembre van ser assassinats 25 oromos. Els estudiants oromo protesten contra el “master plan”. Amb aquest nom es coneix el projecte governamental d’ampliar la capital etíop a territori oromo. Això suposa l’expulsió de camperols oromo i l’expropiació de les seves terres.

El 20 de novembre van començar les protestes pacífiques a Ginci, l’oest d’Oromia. Aquestes es van estendre a la resta del territori oromo. Escoles i instituts s’hi van afegir essent els estudiants els protagonistes de les concentracions contra el “master plan”. Fins a un centenar de localitats van acollir protestes contra el projecte. La policia etíop va tornar a usar munició real per a reprimir les protestes pacífiques. L’abril i maig de l’any passat, en un escenari similar, la policia va matar 47 membres de la minoria ètnica oromo. A més va detenir massivament persones acusades de ser oromo i oposar-se al govern de Mulatu Teshome.

Els oromo suposen la majoria de la població etíop, un 35 % però se’l han imposat governs dels tigray i els amhara. Aquests, en canvi, només suposen un 6 % i un 27 % però han practicat governs autoritaris contra els oromo, els sidama o els afar. Dues dades són prou clares: 20.000 oromos són actualment a la presó per oposar-se als criteris dels governs dels tigray i amhara. En segon lloc la llengua. L’oromo és la quarta llengua més parlada de tota Àfrica i, malgrat això, ni tant sols és oficial a nivell federal a Etiòpia on l’amhara és imposat a la resta de vuitanta nacions.

Jordi Vàzquez i Mir
Autor de “El moviment nacional escocès”, “Kurdistan, el poble del sol” i co autor de “La revolució ignorada”.

Be the first to comment on "L’exèrcit etíop esclafa amb 55 morts les protestes de la nació oromo"

Leave a comment