Les milicies kurdes i l’exercit regular sirià troben un acord per aturar Turquia

milicies kurdes

Possiblement serà una qüestió d’hores i l’exèrcit sirià arribarà a Efrin. Així ho explica la televisió estatal de Síria, però  ja estava en l’ambient polític internacional després de dos dies de negociacions entre els kurds de les Unitats de Defensa Popular (Ypg) i les autoritats de Damasc, per una intervenció per fer front els atacs de l’exèrcit turc en marxa durant dues setmanes, una ofensiva militar turca que les milicies kurdes han aconseguit en part frenar.

Havia estat el president turc, Recep Tayyip Erdogan, a donar les ordres fa gairebé tres setmanes, atacar els kurds a Efrin, amb el pretext de “combatre el terrorisme” per la “parentela” entre l’YPG i el PKK, però en realitat per buscar zones segures en aquesta àrea propera a la frontera occidental als “rebels” sirians, finançats de sempre com l’Isis per Turquia, i per ajudar especialment a les organitzacions paramilitars turcmanes.

Recordem que a l’inici del conflicte sirià al president turc va demanar, i tornar a repetir en aquests dies, una zona de “seguretat” de 20 quilòmetres dins el territori sirià per mantenir allunyats als kurds, i que va ajudar l’Isis entre altres coses fent passar pels aeroports turcs de desenes de milers de combatents estrangers, curant els jihadistes ferits als hospitals turcs, o proporcionant-los armament i béns logístics, i comprant el petroli que l’organització criminal extreia.

Sense la resistència de la Ypg kurda principalment a Kobani, els jihadistes de l’Isis s’haurien assegurat una continuïtat territorial al llarg de la frontera turca de 400 quilòmetres fins a arribar a l’Iraq i després vers el nord de Mossul.
A complicar la situació és el fet que els Estats Units segueix una política erràtica, tenint com aliat Turquia, un país membre de l’OTAN, i també els kurds de l’Ypg, que com a força anti-Isis ha gaudit reforniment militar directament pel Pentàgon.

Però tot sembla indicar que deixant les declaracions grandiloqüents del President Trump, l’administració americana inclina el cap enfront del tirà turc, i Rex Tillerson, contesta les crítiques d’Ankara per donar suport als kurds inclinant el cap, va explicant que el suport als kurds serà limitat, és a dir: “Prenem seriosament el nostre aliat a l’OTAN quan diu que està preocupat per la seguretat; sempre hem estat clars amb Turquia i el nostre suport a les forces de Sdf serà limitat”.

Certament Moscou no està amb els braços creuats, el principal aliat de Bashar al-Assad: obrint els treballs al Valdaia Club a la conferència “Rússia a l’Orient Mitjà: jugarà en tots els camps“, el canceller Serguei Lavrov, segons explica l’agència Interfax i després recull ANSA, declarà que “Quan el problema es refereix a la necessitat de preservar la sobirania i la integritat territorial, només podem observar amb preocupació els intents de desintegrar Síria. Aquestes preocupacions sorgeixen després d’estudiar els plans que els Estats Units comencen a implementar sobre el terreny, principalment a l’est de l’Eufrates. Invito una vegada més els nostres col·legues nord-americans a no jugar amb foc i mesurar els seus passos, no per realitzar un guany política immediata, millor mirar pels interessos a llarg termini del poble sirià i tots els pobles d’aquesta regió, inclosos els kurds”.

Tornant a l’acord entre els kurds i els sirians, això comportaria la transferència de la ciutat d’Efrin al control de l’exèrcit sirià, que al final del trajecte no serà una solució dolenta pels turcs, vist que el mateix ministre turc Mevlut Cavusoglu ha admès a la conferència Mònaco de seguretat, que gràcies al terreny muntanyós els militars kurds no s’han mogut d’un metre, converteix l’operació turca “branca d’olivera” en un empantanegament, i les bombes turques ja han matat molts civils, però no ofereix resultats concrets. D’altra banda, Efrin és una ciutat dins l’estat sirià, i allà l’exèrcit turc és i serà sempre un exèrcit invasor als ulls de la comunitat internacional.

Amb tota probabilitat, Erdogan haurà de retirar-se, també per la retrobada amistat amb Vladímir Putin que li pot garantir al màxim que els russos no intervinguin directament, sempre que els nord-americans no facin cap moviment contra Assad, i tornem a una nova perillosa escalada de la tensió.

milicies kurdes MAPA SIRIA

Be the first to comment on "Les milicies kurdes i l’exercit regular sirià troben un acord per aturar Turquia"

Leave a comment