L’Egipte i el Marroc volen entrar a la cursa espacial i reforçar l’espionatge satèl·lital

espacial

Egipte té la intenció de tenir la seva pròpia agència espacial. Així ho explica el projecte de llei aprovat avui en una reunió conjunta de les comissions parlamentàries per a les telecomunicacions, tecnologies de la informació, la defensa i la seguretat nacional en presència del ministre de la Instrucció Superior, Khaled Abdel Ghaffar.

A finals de setembre, el govern havia aprovat el text de la llei – que ara ha de ser debatut i aprovat per la Cambra de Representants – per crear una agència espacial i participar en la producció i disseny de satèl·lits dins un marc de cooperació amb la Xina a partir de l’any 2019. “Tenim un acord amb la Xina per fabricar el primer satèl·lit a una fàbrica egípcia”, havia declarat Abdel Ghaffar anteriorment. Egipte té la intenció de llançar el seu primer satèl·lit “Sat 2″ entre el període temporal del 2021/2022.

Un altre país del nord d’Àfrica, el Marroc, va llançar el seu primer satèl·lit a l’espai la setmana passada. Tajmouati Karim, director general Agència Nacional del Marroc per a la conservació dels sòls, el cadastre i la cartografia, es troba entre els líders marroquins que estan seguint de prop els senyals que el satèl·lit “Mohammed VI” transmet des de l’espai.

En una entrevista amb el diari “Al Ahdath A l’Maghribia“, ha declarat que el satèl·lit del Marroc, resultat d’una associació de l’estat marroquí amb un consorci industrial format per Airbus Space i Thales Alenia Space “ha enviat els seus primers senyals”.

La missió essencial d’aquest satèl·lit, que reforçarà la posició estratègica del Marroc, és la “d’observar la Terra”, però sobretot és una eina que vol accelerar el desenvolupament econòmic i social del regne.

Observar és un concepte molt ampli, per tant no és un secret per a ningú que ens trobem enfront d’un satèl·lit espia, que servirà per controlar encara més el moviment dels militants del Polisario, i per contrarestar l’espionatge espanyol, que realitza a través del programa Hèlios, compartit amb França, Bèlgica, Itàlia i Grècia. Es tracta d’un satèl·lit òptic i infraroig de gran capacitat, però la participació espanyola es limita al 2,5% i aquest és el percentatge d’imatges que té dret a demanar.

Aquest satèl·lit posa nerviosos als nacionalistes espanyols al govern de Madrid, que potencien els drons MQ-9 Reaper convertint Lanzarote en la seva base operativa. Nerviosisme que porta a plantejar-se si continuar dins el nou programa Hèlios 3 o fer un programa propi de satèl·lits òptics.

Citant l’exemple de la terra i la cartografia, Tajmouati ha destacat el fet que ara el Marroc serà ara capaç de garantir la seva independència en la producció d’imatges de satèl·lit, que fina ara havia de comprar a alts preus dels proveïdors dels països més desenvolupats.

Be the first to comment on "L’Egipte i el Marroc volen entrar a la cursa espacial i reforçar l’espionatge satèl·lital"

Leave a comment