Le Monde recomana a Rajoy negociar el referèndum d’autodeterminació de Catalunya

Le Monde

Un dels diaris de referència a França Le Monde ha publicat avui un editorial on fa una reflexió general sobre el procés d’autodeterminació de Catalunya i demana al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que es posi a negociar per realitzar un referèndum d’independència a Catalunya així com va fer l’ex-primer ministre britànic David Cameron amb Escòcia.

Segurament la premsa francesa arriba una mica tard amb els seus editorials, a diferència dels britànics que ja en més d’una ocasió han realitzat editorials en aquest sentit, però és significatiu el fet perquè demostra una preocupació creixent enfront de la confrontació Espanya-Catalunya provocada pels partits borbònics espanyols.

La preocupació els arriba ara segurament perquè fins ara havien “comprat” l’explicació espanyola que els catalans no faran res, és tot un “soufflé” que baixaria ell tot solet, tesi que no compra ja ningú a Europa, ara siguin favorables o contraris tots sabem que hi ha un problema gros sense solucionar, i que pot provocar greus problemes econòmics també a ells, a Europa tothom sap fer comptes, saben que l’estat espanyol és un estat fallit, i si els catalans que són els contribuents nets marxen, com fan ells a cobrar el deute?, i les alarmes comencen a sonar.

L’editorial, titulat ‘Independència de Catalunya: fer venir a la raó Madrid i Barcelona’, es publica l’endemà d’una altra diada multitudinària a Barcelona.

Molt correctament Le Monde diu que la diada 2017 ha estat un èxit, ningú tret del “Gobernador Civil de Cataluña” en Millo i la premsa del règim borbònic pot dir estupideses i manipulacions per intentar presentar una mobilització massiva en una concentració de pati d’escola.

“El dilluns 11 de setembre, el govern català va demostrar la seva força: segons la policia municipal, un milió de persones van marxar per exigir la independència. L’èxit d’aquesta mobilització és un altre argument perquè el Sr. Puigdemont imposi el seu referèndum: Voleu que Catalunya sigui un estat independent en forma de república?”.

«Madrid ha d’escoltar les demandes de centenars de milers de catalans que s’han manifestat durant cinc anys als carrers i que, originalment, no demanaven la independència, sinó el dret d’expressar-se, com va passar amb els escocesos. El primer ministre David Cameron va acordar amb Edimburg l’organització d’una votació: els independentistes van perdre.»

Le Monde està convençut que en cas que es fes un referèndum pactat, el no s’acabaria imposant, però adverteix que és Rajoy qui ha de convèncer la majoria dels catalans que ‘el seu futur europeu depèn de continuar a Espanya’, afirmació discutible per no dir falsa.

El diari francès, veu difícil la realització de l’1 Octubre, però afirma clarament que en cas es realitzi i les urnes siguin posades ‘Una victòria que serà considerada il·legal immediatament’ per part espanyola, fet que segons ells després de l’1-Octubre la “batalla” política continuarà.

Be the first to comment on "Le Monde recomana a Rajoy negociar el referèndum d’autodeterminació de Catalunya"

Leave a comment