L’Alt Comissionat ONU pels drets humans denuncia la neteja etnica contra els rohingyes a Myanmar

rohingyes

Els estats que cometen les “violacions més flagrants” han de ser exclosos del Consell dels Drets Humans, ha assegurat l’Alt Comissionat de l’ONU per a aquestes garanties.

Zeid Ra’ad l’Hussein es va dirigir en aquests termes durant una nova sessió del Consell, davant les 47 delegacions que es reuneixen a Ginebra tres vegades a l’any.

Sense especificar quines nacions havien de ser excloses, durant el seu discurs va denunciar violacions de les garanties fonamentals a uns 40 estats de tot el món, entre ells la República Centreafricana, Veneçuela, Burundi, el Iemen i Síria; però, va destacar la situació de Myanmar, com una de les més greus.

Zeid va assegurar que en aquest estat s’estan cometent possibles crims contra la humanitat i una probable “neteja ètnica”.

“El govern de Myanmar ha de deixar de pretendre que els rohingyes estan cremant les seves pròpies cases i tirant deixalles en les seves pròpies aldees. Aquesta negació de la realitat està fent un gran mal a la posició internacional d’un govern que fins fa poc es beneficiava d’una immensa bona voluntat. Exhorto a les autoritats a posar fi a la seva cruel operació militar i fer comptes sobre totes les violacions de drets humans comeses, així com fer acabar la tendència de discriminació generalitzada contra la població Rohingya”, ha afirmat.

Més de 300.000 rohingyes han fugit de la violència en l’estat de Rahkine en les últimes setmanes, enmig del que Zeid va descriure com una operació de seguretat amb mètodes brutals contra la minoria musulmana. Els operatius es van realitzar com a resposta a un atac de militants a diferents edificis de policia que van provocar 70 morts.

El diplomàtic jordà ha demanat per tercera vegada al Consell de Drets Humans que autoritzés una investigació internacional sobre les violacions d’aquestes garanties a Myanmar.

L’Alt Comissionat va fer la mateixa sol·licitud d’investigació per a Veneçuela i va declarar que com a membre del Consell, aquest país havia de mantenir els més alts estàndards de respecte als drets humans.

El cap de l’Oficina de Drets Humans de l’ONU també va retre homenatge a les víctimes dels atacs de l’11-S a Nova York, ocorregut ja fa 16 anys, i va assegurar que no només els terroristes ataquen els drets humans de les persones, sinó també els mateixos governs dels estats.

“Els terroristes poden atacar-nos, però els autors intel·lectuals d’aquests crims es queden asseguts i observen mentre els governs descarten a poc a poc els drets humans. Ja veuran vostès, a mesura que les nostres societats s’esvaeixin cap al rumb de l’autoritarisme i l’opressió el que vindrà no serà un segle d’èxits i orgulls sinó un temps de pobresa i amargor per a la gran majoria dels éssers humans”.

Zeid va demanar al Consell que desenvolupés una veu més unificada per dirigir-se sobre els assumptes mundials i que exclogués de les seves files als Estats involucrats en greus violacions de drets humans.

Només l’Assemblea General de l’ONU pot prendre aquesta decisió, aconseguint una majoria de dos terços dels 193 estats membres. L’última vegada que això va succeir va ser el 2011, quan Líbia va ser suspesa.

Be the first to comment on "L’Alt Comissionat ONU pels drets humans denuncia la neteja etnica contra els rohingyes a Myanmar"

Leave a comment