La guerra ha obligat a 65 milions de persones a fugir de les seves cases. Informe Global Trends 2016

Global Trends

Durant l’any 2016 un total de 65,6 milions de persones – al voltant de 300 mil més que l’any anterior – s’han vist obligades a abandonar les seves cases, el nivell més alt registrat fins avui.

Aquests són els resultats de l’informe Global Trends 2016, l’enquesta anual sobre els fluxos migratoris realitzada per l’Alt Comissionat de l’ONU per als Refugiats (ACNUR) a la vigília del Dia Mundial del Refugiat, que se celebra demà.

Segons l’estudi, el total de 65,6 milions de persones consta de tres components principals. El primer és el nombre de refugiats al món, arribant a 22,5 milions, és el més alt que s’ha registrat mai. D’aquests, 17,2 milions estan sota el mandat de l’ACNUR, mentre que la resta són refugiats palestins sota el mandat de l’Agència de les Nacions Unides (OOPS). El conflicte a Síria segueix sent la principal causa d’origen dels refugiats (5,5 milions), però el 2016 el “nou” element era el Sud Sudan, on el col·lapse desastrós del procés de pau ha provocat 739.900 persones fugint a finals de l’any passat, convertint-se el dia d’avui en 1.870.000.

El segon component, segons ens explica el document, són les persones desplaçades dins del seu propi estat, el nombre es va situar en 40,3 milions a la fi del 2016 (davant els 40,8 milions de l’any passat). Els desplaçaments forçats dins de Síria, Iraq i Colòmbia van ser els més significatius, tot i aquest problema està present a tot arreu i representa gairebé dos terços de l’emigració forçada a escala mundial.

El tercer component són els sol·licitants d’asil que han fugit del seu país i actualment estan a la recerca de protecció internacional com a refugiats. A la fi del 2016 el nombre de sol·licitants d’asil arreu del món era de 2,8 milions.

Tot això se suma a l’enorme cost humà de la guerra i la persecució a tot el món: el fet que 65,6 milions de persones es troben en aquesta situació vol dir que, de mitjana, al món, una persona de cada 113 es veu obligada a fugir de casa seva.

“És una situació inacceptable de la qual emergeix cada vegada més clarament la necessitat de la solidaritat i el treball conjunt en la prevenció i resolució de crisi, assegurant-se que mentrestant els refugiats, els desplaçats interns i sol·licitants d’asil estan adequadament protegits i assistits a l’espera de trobar solucions adequades”, ha dit l’Alt Comissionat de l’ONU per als refugiats de les Nacions Unides, Filippo Grandi. “Hem de fer més per aquestes persones. En un món en conflicte, el que es necessita és la determinació i el coratge, no la por”.

Un fet fonamental que ens mostra l’informe Global Trends és la migració forçada de persones que mai abans havien estat forçades a abandonar les seves cases es manté a nivells molt alts. Durant el 2016 eren 10,3 milions els nous emigrants forçats, al voltant de dos terços d’ells (6,9 milions) han fugit a l’intern de les fronteres del seu estat. Això vol dir que al món cada segon que una persona es veu obligada a abandonar la seva llar.

Síria continua sent el país amb el nombre més gran de persones que fugen: 12 milions de persones (gairebé dos terços de la població) desplaçats interns dins el país o han fugit a l’estranger com a refugiats o sol·licitants d’asil.

Deixant de banda la situació dels refugiats de llarga durada de la Palestina, els colombians (7,7 milions) i els afganesos (4,7 milions) representen també aquest any, respectivament, la segona i la tercera població més gran de refugiats, seguit pels iraquians (4,2 milions) i Sudan del sud (el nombre ha arribat a 3,3 milions a finals d’any, després d’haver registrat un augment més gran que qualsevol altra població al món).

 

Be the first to comment on "La guerra ha obligat a 65 milions de persones a fugir de les seves cases. Informe Global Trends 2016"

Leave a comment