Kurdistan, continua la campanya del referèndum d’independència tot i la pressió internacional

campanya del referèndum

Els EUA no dóna suport al referèndum convocat per la regió autònoma del Kurdistan iraquià, i han expressat repetidament la seva oposició als líders kurds. Així s’afirma en una declaració de la Casa Blanca que demana al govern d’Erbil que cancel·li el referèndum i que obri un diàleg “seriós” amb Bagdad. “Hem subratllat en repetides ocasions que aquest referèndum representa una desviació d’esforços per derrotar l’Isis i estabilitzar les zones alliberades – es pot llegir a la nota -. Realitzar un referèndum a les zones en disputa és particularment provocador i desestabilitzador. Per tant sol·licitem que no és faci i s’obri un diàleg seriós amb Bagdad que els EUA ja han declarat repetidament que estem disposats a facilitar “.

Ahir, el Parlament de la regió autònoma del Kurdistan iraquià ha votat a favor de l’organització del referèndum sobre la independència del 25 de setembre. A la sessió parlamentària, la primera des d’octubre de 2015, 71 diputats han participat de 111 i ha estat boicotejat pels partits Gorran i Komal. La votació s’ha dut a terme tot i que el parlament federal de Bagdad ha donat suport a la decisió de considerar el referèndum inconstitucional.

El president kurd Masoud Barzani, per la seva banda, va afirmar ahir que no es desconvocarà el referèndum sobre la independència, afegint que no ha rebut cap alternativa seriosa per reemplaçar el vot.

El líder kurd va intervenir en una manifestació a favor del referèndum a Amadiya, a la regió autònoma del Kurdistan. “Fins a la data no hem rebut cap alternativa que poden substituir a la consulta”, aquesta és la visió de Barzani dies després de rebre delegacions dels EUA, Regne Unit i l’ONU.

Barzani també va respondre als que qüestionen la legitimitat del referèndum: “La legitimitat de la consulta prové del poble de Kurdistan, no des de l’exterior.” El dia abans de Brett McGurk, enviat del president dels Estats Units per la coalició internacional contra l’Estat islàmic, havia declarat que el referèndum hauria de ser legitimat internacionalment, afegint que Washington igual que altres països de la coalició considera la votació il·legítima i convocat en un moment equivocat. L’enviat dels EUA ha declarat durant una roda de premsa a Erbil que “L’alternativa proposta hauria estat acceptada per totes les parts, però no va entrar en detalls.”

Turquia, que sempre ha estat contra el referèndum, ha amenaçat amb possibles sancions contra el govern autònom del Kurdistan si no torna sobre els seus passos. “Falten deu dies pel referèndum. Per això volem reiterar la nostra crida a usar Massoud Barzani per corregir aquest error, mentre que encara hi ha temps”, ha declarat el primer ministre turc, Binali Yildirim, en declaracions a periodistes a Ankara, afegint que el govern turc considera que la decisió de la Comunitat Autònoma del Kurdistan iraquià un “greu error”. “Nosaltres”, ha afegit, “no volem imposar sancions. Però si arribem a prendre aquesta decisió, Turquia ja ha planificat els passos a seguir”.

Durant la roda de premsa, el primer turc no va especificar quines sancions o passos adoptarien Turquia en cas de confirmació de referèndum. El diari turc “Hurriyet“, va assenyalar que la frontera Habur encreuament entre l’Iraq i Turquia és un dels principals centres comercials que permeten el Kurdistan per comunicar-se amb la resta de la regió, i moltes empreses turques són presents a la regió kurda. Turquia segueix sent un dels principals compradors de petroli i gas produït pels kurds i els dipòsits al seu territori abast l’oleoducte Kirkuk-Ceyhan, a través del qual Erbil exportar el seu petroli en els mercats internacionals. En el seu discurs, el primer ministre turc també va suggerir a les Nacions Unides que intervinguessin directament en la qüestió del referèndum del Kurdistan per resoldre el problema.

Be the first to comment on "Kurdistan, continua la campanya del referèndum d’independència tot i la pressió internacional"

Leave a comment