Kurdistan: Barzani, amb el referèndum, no acceptem amenaces

Barzani

El president de la regió autònoma del Kurdistan iraquià, Masoud Barzani, ha declarat que està “decidit a avançar en el camí al referèndum per a la independència”.

Durant la conferència de premsa realitzada ahir a Erbil, el líder kurd ha parlat sobre la votació d’avui, aclarint que “el nostre objectiu és crear un estat democràtic i no sectari”.

Barzani està convençut que “qui s’oposi al referèndum acabarà recapacitant i acceptant els fets consumats”. Els kurds “rebutgem el llenguatge de l’amenaça”. El referèndum és només el primer pas d’un llarg viatge i estem preparats per afrontar qualsevol atac. Cap líder polític o militar ens pot parar”.

Pel que fa a les relacions amb Bagdad, els kurds volen “un nou pla de relacions”. Ens convertirem en dos veïns. Hem intentat moltes vegades trobar una solució a Bagdad amb diàleg però sense èxit”. Mentrestant, el portaveu de les tribus àrabs de Nínive anuncien que els 300.000 àrabs que viuen a les tribus del Kurdistan de l’Iraq participaran demà al referèndum.

El Kurdistan iraquià gaudeix d’una d’autonomia des dels anys 90 i aquest li va ser reconegut a la Constitució del 2005, on l’Iraq és definit com un Estat federal.

Des de la irrupció del grup jihadista ISIS el 2014 al nord de l’Iraq, els kurds han jugat un paper destacat en la lluita contra els criminals jihadistes i han consolidat de facto el seu domini territorial, la qual cosa ha donat lloc a tensions amb el poder central, principalment pel control dels pous de petroli kurds.

Tots els actors polítics regionals i internacionals saben que el Kurdistan iraquià, és independent de facto des de la guerra de l’Iraq del 1991, amb un exèrcit kurd ben estructurat i avesat en el combat –els peixmergues–, el Kurdistan iraquià és una de les quatre zones històriques del Kurdistan, conjuntament amb Rojava, el sud-est de Turquia i el nord-oest de l’Iran, una situació geopolítica endimoniada que ha provocat greus sofrences a aquest poble des de la caiguda de l’imperi Otomà després de la primera guerra mundial.

Be the first to comment on "Kurdistan: Barzani, amb el referèndum, no acceptem amenaces"

Leave a comment