Israel crea avions de combat “Frankenstein”

F 15 "Frankenstein"

La Força Aèria d’Israel ha creat un avió ‘Frankenstein’, segons informa Defense News, a partir de la part frontal d’un caça F-15B biplaça i de la posterior d’un F-15 monoplaça. El primer avió es va accidentar en xocar contra unes aus quan ja tenia 35 anys de servei l’any 2011. El segon avió va estar més de 20 anys fora de servei al ser considerat obsolet.

El fabricant actual del F-15B, l’empresa nord-americana Boeing, va considerar com inutilitzable l’aeronau després de l’accident del 2011 i així ho va comunicar als seus clients israelians.

No era aquesta l’opinió, però, dels enginyers del Magatzem 22 de la Força Aèria israeliana, dirigits per Maxim Orgad. I aquest grup de tècnics van tenir la pensada de reutilitzar dos caces diferents per fer-ne un de nou. Amb el seu projecte decidiren de demanar opinió a la Boeing per veure quines eren les possibilitats.

Boeing és una de les principals empreses fornidores de material militar a l’Exèrcit israelià i coopera normalment amb aquest. Però en aquest cas no van respondre als enginyers israelians.

Després d’esperar algunes setmanes, els tècnics israelians van tornar a contactar la Boeing, i al final van rebre resposta, els van respondre que no es podia fer i que no havia contestat abans perquè van considerar que es tractava d’una “broma“.

Fa 6 anys el F-15B israelià va xocar contra un estol de pelicans i un dels seus motors es va incendiar. El pilot i el navegant van aconseguir aterrar, però el foc va destruir sense possibilitat de reparació tota la seva part del darrere sense que la davantera es veiés afectada. Els següents tres anys els enginyers van pensar què fer amb les restes del caça accidentat i finalment se’ls va ocórrer acoblar a un caça monoplaça fora de servei durant molts anys.

El ‘monstruós’ projecte va costar un milió de dòlars, mentre que comprar un avió nou semblant hauria suposat una inversió de més de 40 milions de dòlars, segons els càlcul de Defense News.

És un estalvi evident, de manera que constitueix una pràctica bastant comuna en la Força Aèria d’Israel. En els últims 16 anys el Magatzem 22 ha “ressuscitat” 6 o 7 caces, incloent-hi 3 que van ser considerats irreparables pels seus productors nord-americans, segons informa Defense News.

Be the first to comment on "Israel crea avions de combat “Frankenstein”"

Leave a comment