Investigació independent Human Rights Watch, Espanya va fer un ‘ús excessiu de la força’ l’1-Oct

Human Rights Watch

L’ONG Human Rights Watch, segurament la més prestigiosa dins el camp dels drets humans, ha realitzat una investigació independent i internacional on arriba a la conclusió que la policia espanyola i la Guàrdia Civil van fer un ‘ús excessiu de la força’ durant el referèndum d’autodeterminació català del primer d’octubre. Els atacs dels cossos policíacs i espanyols van provocar més de 900 ferits. L’informe realitzat per l’ONG es basa en l’anàlisi de vídeos i fotografies de l’1-O, la versió de diferents testimonis i víctimes de la violència policíaca, així com les evidències mèdiques.

‘La policia podia tenir la llei al seu costat, però això no li donava dret a emprar la violència contra manifestants pacífics’, sosté l’investigador Kartik Raj. ‘En aquests moments divisionals, és especialment important que les autoritats respectin els drets humans, inclosa la llibertat d’expressió i assemblea, i l’estat de dret’, ha afegit, i crida Espanya i Catalunya a cooperar amb una investigació internacional i independent sobre la violència de l’1-O.

L’ONG recorda que la policia espanyola, la Guàrdia Civil i els Mossos d’Esquadra tenien l’ordre d’aturar el referèndum respectant ‘la coexistència entre els ciutadans’, i assegura que les forces espanyoles van respondre amb violència. Human Right Watch s’ha centrat en els casos de violència a Barcelona, Girona, Aiguaviva, Fonollosa i diu que ha rebut informacions i evidències d’altres atacs i maltractaments que encara no ha pogut verificar.

Respecte a la postura del govern espanyol, que declara l’actuació policíaca com ‘prudent, apropiada i proporcionada’. Es dirigeixen al govern de Rajoy: ‘El govern espanyol té l’obligació d’assegurar-se que es faci una investigació eficaç de l’ús excessiu de la força’, i li recomana que demani la col·laboració d’una institució experta independent i internacional.

Human Rights Watch considera important recordar que l’estat espanyol és membre de la Convenció Europea dels Drets Humans i de la Convenció Internacional dels Drets Civils i Polítics, per la qual cosa ha de respectar els drets de reunió i llibertat d’expressió. A més, no pot fer un ús excessiu de la força malgrat que alguns ciutadans actuïn ‘de manera il·legal’ perquè no se’ls pot privar dels seus drets. Així mateix, diu que els cossos policíacs tenen un codi ètic per a evitar l’ús excessiu de la força.

Be the first to comment on "Investigació independent Human Rights Watch, Espanya va fer un ‘ús excessiu de la força’ l’1-Oct"

Leave a comment