Informe FAO, collites abundants i greu persistència de la fam a zones amb conflictes crònics

FAO

Si bé les condicions mundials de subministrament d’aliments són favorables, l’accés als mateixos s’ha reduït dràsticament en aquelles zones que sofreixen conflictes civils, al mateix temps que la sequera afecta a la seguretat alimentària en àmplies franges d’Àfrica oriental, segons la nova edició de l’informe de la FAO “Perspectives de collites i situació alimentària“.

Al voltant de 37 estats necessiten ajuda alimentària externa, 28 d’ells a Àfrica com a conseqüència dels efectes persistents de les sequeres provocades pel Niño l’any passat sobre les collites. No obstant això, encara que s’espera que la producció agrícola es recuperi a Àfrica austral, els conflictes perllongats augmenten les files de persones desplaçades i famolenques en altres parts del món.

A Sudan del Sud s’ha declarat formalment una situació de fam, mentre que en el nord de Nigèria, Somàlia i Iemen, la seguretat alimentària és també motiu de gran preocupació.

“Aquesta és una situació sense precedents. Mai abans ens havíem enfrontat a 4 amenaces de fam a diversos països simultàniament”, ha declarat el Director General Adjunt de la FAO, Kostas Stamoulis, que també dirigeix el Departament de Desenvolupament Econòmic i Social. “Fa falta actuar ràpidament i proporcionar no només ajuda alimentària sinó també suport als mitjans de vida per assegurar que aquestes situacions no es repeteixen”.

A Sudan del Sud, 100.000 persones s’enfrontaven a la fam en dues provincies, mentre que existia un “risc elevat” de condicions similars en altres dues properes. En total, al voltant de 4,9 milions de persones en tot el país han estat classificades com en situació de crisi, emergència o fam. Es preveu que aquesta xifra augmenti a 5,5 milions -gairebé la meitat de la població del país-, al moment àlgid de la temporada de carestia durant el mes juliol.

En el nord de Nigèria, 8,1 milions de persones s’enfronten a condicions d’inseguretat alimentària aguda i requereixen una resposta urgent per salvar les seves vides i protegir els seus mitjans de subsistència. Tot això malgrat que la collita de cereals estava per sobre de la mitjana l’any passat, reflex dels trastorns causats pel conflicte que afecta el país, així com a la forta depreciació de la moneda local.

Al Iemen, on s’estima que 17 milions de persones -dos terços de la població- pateixen inseguretat alimentària, gairebé la meitat d’ells necessiten ajuda d’emergència, l’informe explica que “el risc d’una declaració de fam al país és molt alt”.

A Somàlia, el conflicte, la inseguretat civil i la sequera s’han unit per fer que hi hagi més del doble de persones – ara uns 2,9 milions- patint greu inseguretat alimentària respecte a fa sis mesos. La sequera ha minvat el farratge per als pastors i s’estima que la tercera temporada consecutiva de pluges insuficients ha reduït la producció agrícola a les regions meridional i central en un 70 per cent per sota dels nivells mitjans, esgotant les reserves d’aliments.

Els combats i disturbis civils a Afganistan, Burundi, la República Centreafricana, la República Democràtica del Congo, l’Iraq, Myanmar i Síria estan agreujant també les condicions d’inseguretat alimentària de milions de persones, i afectant els països veïns que alberguen als refugiats. A més, la sequera a Àfrica oriental a la fi del 2016 ha augmentat la inseguretat alimentària a diversos països de la subregió.

Tendències mundials

La producció de cereals va aconseguir avanços molt importants en l’àmbit mundial durant el 2016, amb una recuperació rècord a Centreamèrica i collites de cereals més abundants a Àsia, Europa i Amèrica del Nord.

Mirant al futur, la previsió inicial de la FAO sobre la producció mundial de blat per aquest 2017 apunta a un descens de l’1,8 per cent respecte al nivell rècord de l’any passat, motivat principalment a una reducció prevista del 20 per cent als Estats Units, on la superfície sembrada amb blat d’hivern està en el seu nivell més baix des de fa més d’un segle. Les perspectives són favorables per a la collita de blat de moro del 2017 al Brasil i Argentina, i són en general positives per als cereals secundaris en tot l’hemisferi sud. Les perspectives per a l’arròs són desiguals, però encara és aviat per fer pronòstics ferms per a molts dels principals cultius del món.

Per aquest any es preveu una recuperació de les collites de blat de moro a l’Àfrica austral, reduïdes pel Niño, i que la producció de Sud-àfrica augmenti més del 50 per cent respecte a 2016, amb tendències positives igualment en la majoria dels països veïns. No obstant això, un brot d’erugues, juntament amb les inundacions localitzades a Moçambic, Zàmbia i Zimbàbue, podrien impedir majors augments de producció en 2017.

Els 37 països que necessiten actualment ajuda alimentària externa són: Afganistan, Burkina Faso, Burundi, Camerun, República Centreafricana, Txad, Congo, República Democràtica del Congo, República Democràtica Popular de Corea, Djibouti, Eritrea, Etiòpia, Guinea, Haití, l’Iraq, Kenya, Lesotho, Libèria, Líbia, Madagascar, Malawi, Mali, Mauritània, Moçambic, Myanmar, Níger, Nigèria, Pakistan, Sierra Leone, Somàlia, Sudan del Sud, Sudan, Swazilàndia, Síria, Uganda, Iemen i Zimbàbue.

Be the first to comment on "Informe FAO, collites abundants i greu persistència de la fam a zones amb conflictes crònics"

Leave a comment