Els governs xiïtes de l’Iraq i l’Iran contra el referèndum al Kurdistan

governs xiïtes

El primer ministre de la regió autònoma del Kurdistan iraquià, Nechirvan Barzani, ha declarat que estava preparat per resoldre els diferents capítols oberts amb el govern federal a Bagdad “a través del diàleg i l’entesa mútua”. Una posició que defensa malgrat la oposició dels governs xiïtes.

Així bé recollit a un comunicat de premsa del govern a Erbil. En declaracions fetes avui durant una reunió amb el nou cònsol general del Regne Unit per a la regió autònoma del Kurdistan iraquià, Martyn WarrBarzani ha destacat la disponibilitat d’Erbil a resoldre els problemes amb Bagdad a través del diàleg, posant l’accent en el paper determinant del Regne Unit.

El cap del govern d’Erbil ha parlat també amb el diplomàtic britànic i la seva delegació de la situació a la regió, especialment després de la conquesta per part de les forces de seguretat iraquianes de la ciutat de Mossul, un bastió de l’Estat Islàmic a la província de Nínive.

Barzani també ha parlat amb Warr de les importants oportunitats econòmiques que ofereix el Kurdistan, invitant a les empreses britàniques a iniciar una campanya d’inversió a la regió.

El president kurd, Massoud Barzani, va anunciar el passat 7 de juny al final d’una reunió amb els líders de diversos partits polítics kurds, entre ells la Unió Patriòtica Kurda (PUK), que el referèndum per la independència del Kurdistan es realitzarà el 25 de setembre.

La possibilitat d’una independència kurda, així com a tota l’estructura estatal futura de l’Iraq, ens enfrontem a moltes, tantes incògnites, en primer lloc, la reacció del govern xiïta a Bagdad, en contra de dividir l’estat fallit de l’Iraq.

L’Aliança Nacional Iraquiana, un partit religiós xiïta representat al parlament a Bagdad i dirigit per Ammar al-Hakim, ha declarat durant una reunió del seu moviment realitzada ahir a la tarda, la seva contrarietat a la consulta sobre la independència de la regió autònoma del Kurdistan iraquià.

En un comunicat de premsa, l’Aliança Nacional Iraquiana ha posat èmfasi en la importància de la unitat de l’Iraq, posant l’accent en el fet que el partit rebutja el referèndum del Kurdistan. En el comunicat de premsa del moviment xiïta ha reiterat el seu suport a qualsevol iniciativa dissenyada per mantenir la cohesió de l’estat.

Sobre el tema de la consulta també s’ha expressat el líder suprem iranià, aiatol·là Seyyed Ali Khamenei, en una reunió amb el primer ministre iraquià, Haider al Abadi realitzada el 20 de juny de manifest la seva oposició al referèndum per la independència de regió autònoma del Kurdistan iraquià programada per al 25 de setembre. “La República Islàmica de l’Iran és un veí de l’Iraq i considera els que han fet aquesta proposta com a oponents de la sobirania i la identitat del país”, ha dit Khamenei.

Després d’anunciar-lo per anys, els líders del Kurdistan iraquià han establert per primera vegada una data per al referèndum sobre la independència.

Tot i les pressions externes i internes, el govern kurd ha aconseguit fer un primer pas concret cap al referèndum.

Sobre el referèndum, però, pesen molts factors desconeguts, en primer lloc totes les possibles accions concretes per part del govern a Bagdad, que ha suavitzat recentment però la seva posició, però com ha declarat el primer ministre Haider al Abadi manté la seva oposició a la independència del Kurdistan.

Una altra incògnita està relacionada amb l’àrea en disputa de Kirkuk, al sud d’Erbil, on hi ha importants jaciments de petroli que segueix sota el control de Bagdad. En aquest context, també es considera la posició de Turquia, que, manté aquí bones relacions amb els kurds, però ha confirmat que s’oposa fermament a un Kurdistan independent, tenint en compte els seus problemes interns amb el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK).

La situació es farà més complicada si algú intenta una acció armada contra els kurds, que tenen actualment un gran potencial a la zona i estan disposats a defensar allò que s’han guanyat amb sang, suor i llàgrimes als camps de batalla contra els criminals de l’Isis.

Be the first to comment on "Els governs xiïtes de l’Iraq i l’Iran contra el referèndum al Kurdistan"

Leave a comment