Inicien les primeres exportacions de gas d’Israel a Jordània

Tamar exporta gas a Jordània

La societat israeliana Delek Drilling ha començat a exportar gas des del jaciment Tamar vers la Jordània. Segons expliquen els mitjans de comunicació àrabs, les exportacions de fet van començar el mes de gener.

No hi ha hagut un anunci oficial, però segons ha informat un portaveu de la companyia, aquestes són les primeres exportacions de gas a la història d’Israel. Les empreses jordanes Arab Potash i Bromine havien ja signat un acord l’any 2014, per un valor de 771 milions de dòlars, amb la Delek per importar 2 mil milions de metres cúbics de gas del jaciment de Tamar durant els pròxims 15 anys.

Tamar gas a JordàniaJordània té signat un acord de pau amb Israel des de l’any 1994, en virtut del qual es va signar el contracte per a la importació de gas. Gran part de la població, però, encara s’oposen a qualsevol acord econòmic amb un estat que considera “enemic”. En els últims mesos, centenars de persones han sortit als carrers d’Amman per protestar contra el compromís sobre la importació de gas des d’Israel.

La protesta ha estat organitzada pels sindicats i forces polítiques que s’oposen al tractat de pau, entre ells els islamistes, la principal força d’oposició. Jordània, però, té poques alternatives a les importacions de gas d’Israel per satisfer les seves necessitats domèstiques.

El setembre de l’any passat, Amman va signar un altre acord amb Israel per a la importació de gas. Els membres del consorci per al desenvolupament del camp offshore Leviathan han signat un acord amb la companyia d’electricitat de Jordània (Jordan National Electric Power Company – Nepco) per al subministrament de gas per un període de 15 anys. El contracte té un valor estimat d’aproximadament 10 mil milions de dòlars. Segons l’acord, l’empresa de màrqueting NBL Jordan Màrqueting, propietat de consorci Leviatan subministrarà gas a Jordània una vegada que les canonades estaran instal·lades entre el Regne Haiximita i Israel.

El passat 23 de febrer, Avner Oil i Delek Drilling, els socis de Noble Energy en el desenvolupament del jaciment Leviatan, van anunciar la Borsa de Tel Aviv ha aprovat la decisió final d’inversió del projecte offshore. Noble s’ha compromès per 3,75 mil milions de dòlars per a la primera fase del desenvolupament del camp, després de dos mesos de negociacions.

El desenvolupament del camp inclou la construcció de quatre pous, una plataforma i un oleoducte a la costa israeliana capaç de subministrar fins a 12 mil milions de metres cúbics de gas l’any a Israel, Jordània i a l’Autoritat Nacional Palestina.

El Ministre d’Energia i Infraestructura d’Israel, Yuval Steinitz, ha declarat que el desenvolupament del Leviatan serà sota la seva supervisió. “Tindrem beneficis en termes d’ingressos per a l’estat, un aire més net per a nosaltres i els nostres fills, i una major seguretat energètica” – ha dit Steinitiz -.

La decisió final d’inversió de Noble i els seus socis posa fi a les protestes dels que s’han oposat a l’acord sobre el gas “Si seguim avançant amb responsabilitat i amb determinació, podem descobrir noves reserves i la posició d’Israel com un important operador en el mercat de l’energia per als nostres veïns a l’Orient Mitjà i Europa”.

Be the first to comment on "Inicien les primeres exportacions de gas d’Israel a Jordània"

Leave a comment