Experts de l’ONU demanen a Xile no utilitzar la llei antiterrorista contra els maputxe

maputxe

Experts de l’ONU han demanat al govern de Xile a què no jutgi indígenes maputxes amb la Llei Antiterrorista.

La crida es fa davant l’audiència en el cas de quatre membres d’aquesta comunitat que van ser arrestats durant el juny del 2016 sota acusacions d’incendi i que han estat a la presó preventiva des de llavors.

“Els càrrecs en contra d’aquestes persones han de ser revisats amb urgència i se’ls han de brindar les garanties d’un judici just, pròpies del sistema de justícia ordinària” han manifestat els tres relators en un comunicat emès aquesta setmana.

Els experts demanen a Xile que s’abstingui d’utilitzar la Llei Antiterrorista amb fets ocorreguts dins el context de protestes socials dels maputxes que buscaven reclamar els seus drets col·lectius.

Han afegit que la legislació contra el terrorisme ha de ser revisada per garantir que només sigui aplicada a situacions que veritablement amenacin la seguretat nacional.

“L’aplicació de legislació antiterrorista afebleix la possibilitat d’un judici just i fa menys probable que la veritat del que ha passat sigui aclarida”, han afirmat.

Els experts assenyalen que aquesta no era la primera vegada que plantegen la seva greu preocupació respecte a possibles violacions de drets humans en utilitzar aquesta llei contra la comunitat maputxe. Han volgut recordar també que prèviament Xile havia assegurat que la Llei Antiterrorista no seria usada en contra de membres de la comunitat maputxe.

Els signants són la relatora dels drets dels pobles indígenes, Victòria TauliCorpuz; el president del grup de treball de l’ONU sobre detencions arbitràries, José Antonio Guevara; i la relatora sobre els drets humans en la lluita antiterrorista, Fionnuala  Aoláin.

Be the first to comment on "Experts de l’ONU demanen a Xile no utilitzar la llei antiterrorista contra els maputxe"

Leave a comment