Energia i reunificació xipriota, cinquena reunió trilateral Xipre-Grècia-Egipte

reunió trilateral

La capital xipriota Nicòsia acull la cinquena reunió trilateral entre els caps d’estat i govern de Xipre, Grècia i Egipte. Prenen part a la trobada el president xipriota Nicos Anastasiades, l’egipci Abdel Fattah al Sisi i el primer ministre grec Alexis Tsipras. Els principals desenvolupaments geopolítics de l’àrea oriental de la Mediterrània són conjuntament a la cooperació energètica en els temes principals de la reunió.

Ahir el president Anastasiades va rebre a Nicòsia l’homòleg egipci Al Sisi, present a Xipre per motiu de la cimera trilateral d’avui amb Xipre i Egipte i Grècia. D’allò que es desprèn d’un comunicat de la Presidència de Xipre, la visita és “un senyal tangible de la nostra determinació en el desenvolupament i enfortiment de les nostres relacions”, Anastasiades ha volgut emfatitzar en el fet que Xipre i Egipte comparteixen excel·lents relacions en tots els camps, afegint que els dos els governs han acordat establir un mecanisme de reunions intergovernamentals per supervisar l’aplicació del pla i prendre accions conjuntes que donin una contribució beneficiosa per a tota la regió. “Ens vam posar d’acord per millorar encara més la nostra cooperació, especialment en l’energia, defensa i seguretat, i contribuir als esforços per garantir l’estabilitat i la seguretat regional.”

Segons explica el president xipriota, recents descobriments de reserves d’hidrocarburs que es troben a la regió ofereixen una oportunitat única per revitalitzar les relacions entre els dos estats, explicant que la cooperació energètica es basa en el dret internacional i els convenis internacionals.

Anastasiades també ha volgut remarcar que Xipre és un fervent partidari d’un major enfortiment de les relacions entre Egipte i la UE. El president de Xipre, també ha recordat que durant les converses amb Al Sisi han parlat de la situació al Líban i ha expressat la seva esperança que els esforços realitzats per Egipte permetran aconseguir resultats.

En referència a la qüestió xipriota, Anastasiades ha dit que havia parlat amb el seu homòleg egipci, de les últimes novetats i de les raons per les quals no han pogut resoldre la disputa territorial durant la conferència de Crans-Montana per la reunificació de Xipre, que van finalitzar sense un acord final. “Per desgràcia, com ja he explicat al president Al Sisi, la persistència de Turquia a voler com a garantia el manteniment permanent de tropes a Xipre i el seu suposat dret d’intervenció, ens van conduir al fracàs de la conferència”, Anastasiades va agrair al Govern d’Egipte pel ple i durador suport als esforços per concloure amb aquesta situació “inacceptable”.

Per la seva banda, Al Sisi ha declarat que les relacions entre els dos països són excepcionals, entre dos pobles germans i ha agraït a la República de Xipre i al seu govern el suport donat als esforços d’Egipte per reformar el país.

El president egipci també ha destacat la cooperació energètica com a element molt important i que continuarà el compromís per una major cooperació i que Egipte recolza el dret de la República de Xipre a utilitzar la seva riquesa natural dins de la seva zona econòmica exclusiva (Zee), en el marc del dret internacional i els acords signats per la República amb Egipte i altres països, fet que el posa en contraposició amb Turquia que reivindica part d’aquestes riqueses.

Referint-se a la qüestió xipriota, Al Sisi ha dit que els esforços realitzats pel president Anastasiades són apreciats per la comunitat internacional, declarat el suport d’Egipte als esforços per reunificar Xipre sobre la base de les resolucions pertinents de les Nacions Unides i trobant una solució federal.

Be the first to comment on "Energia i reunificació xipriota, cinquena reunió trilateral Xipre-Grècia-Egipte"

Leave a comment