Cremar la foto d’un rei Borbó no és delicte. El Tribunal Europeu de Drets Humans condemna Espanya

rei Borbó

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha condemnat Espanya per imposar una pena de presó a dos manifestants que van cremar una foto dels reis espanyols a Girona l’any 2007. És el segon toc d’atenció d’un organisme internacional que rep Espanya aquest dimarts. A primera hora del matí, Amnistia Internacional ha carregat contra Espanya per les restriccions a la llibertat d’expressió amb casos com el de Pablo Hasel i Cassandra Vera.

Estrasburg ho considera “una ingerència en la llibertat d’expressió que no va ser proporcionada amb l’objectiu perseguit”.

E aquest sentit, no veu incitació a l’odi en la crema de fotos de Joan Carles I i Sofia a la plaça del Vi de Girona el setembre de 2007 i considera que està emparat per la llibertat d’expressió i pensament dels joves.

L’Audiència Nacional va imposar a Enric Stern i a Jaume Roura una multa de 2.700 euros per eludir la presó per un delicte d’injúries a la corona. Si no abandonaven la multa, s’enfrontaven a una condemna de 15 mesos de presó. El TC va ratificar la condemna tot i la discrepància entre els seus membres. La defensa va elevar al cas al Tribunal d’Estrasburg.

Ara, la sentència del tribunal europeu condemna a Espanya a retornar la quantitat de la multa als dos joves i indemnitzar-los amb 9.000 euros més en concepte de despeses i honoraris.

El TEDH va obrir la investigació sobre aquests dos joves ara fa dos anys. El seu advocat, Benet Salellas, va recórrer contra la sentència però, finalment el Tribunal Constitucional espanyol la va ratificar el juliol del 2015. La sentència concloïa que la llibertat d’expressió no emparava el fet de cremar fotografies del rei d’Espanya perquè era ‘un acte ofensiu i incitador a l’odi’.

Salellas va demanar llavors a Estrasburg que es pronunciés sobre si cremar fotografies era un delicte d’incitació d’odi o bé, per contra, si era un acte emparat per la llibertat d’expressió, un dels drets reconeguts en el Conveni Europeu dels Drets Humans.

En declaracions als mitjans de comunicació, Salellas ha defensat que la sentència del TEDH és una victòria que demostra que la crítica política sempre ha d’estar protegida en democràcia. ‘La sentència deixa molt clar que la crítica política contres les institucions de l’estat no serà mai discurs de l’odi’, ha dit. A més, ha criticat amb duresa al poder judicial: ‘És una esmena a la totalitat a la justícia espanyola’.

El règim borbònic espanyol intenta sacralitzar la figura del rei, en un intent no molt dissimulat de retorn a l’antic regim, en aquesta lògica sagrada voldrien limitar al màxim les llibertats generals i aquella de llibertat d’expressió, volen que puguis anar a la presó per cremar una fotografia o una bandera borbònica, el tribunal europeu estableix de fet que el rei espanyol no té la sang blava i és un mortal com els altres, si considera que el seu honor és atac pot sempre recórrer als tribunals ordinaris com la resta de la humanitat.

Be the first to comment on "Cremar la foto d’un rei Borbó no és delicte. El Tribunal Europeu de Drets Humans condemna Espanya"

Leave a comment