El que Trump i Putin es van dir a la “telefonada fantàstica” sobre Síria

Trump i Putin

Va ser, segons la definició donada per Donald Trump, una “trucada fantàstica” aquella d’ahir entre el president dels EUA i Vladimir Putin. Una conversa que durà “més d’una hora”, ha dit a la premsa immediatament després el cap de la Casa Blanca, mentre es dirigia a la seva residència de Florida per celebrar el dia d’Acció de Gràcies (Thanksgiving day), durant la qual, els dos líders han parlat “molt intensament sobre com portar la pau a Síria “i també de com fer-ho “a Corea del Nord i Ucraïna”.

D’acord amb la versió del Kremlin, el president rus va explicar al seu col·lega nord-americà els resultats de l’entrevista de dilluns a Sotxi entre ell i el líder sirià, Baixar al-Assad, entrant a fons en els plans de Moscou i Damasc en el post conflicte Síria. Putin també hauria demanat explícitament la coordinació amb els Estats Units sobre les accions antiterroristes i discutir la situació a l’Afganistan.

Hores després de la telefonada, la Casa Blanca va emetre una declaració on ressaltava els detalls de la conversa, en particular pel que fa al conflicte sirià. “Els dos presidents”, precisa el text, “han reafirmat el seu suport a la declaració conjunta dels Estats Units i la Federació de Rússia emesa a la Cimera de l’APEC de l’11 de novembre”. Una referència al document elaborat pel personal de Trump i Putin a Da Nang a Vietnam, on els dos caps d’estat han tingut l’oportunitat d’intercanviar algunes paraules, però sense realitzar una trobada en format bilateral.

Continuant amb la trucada, segons el comunicat de la Casa Blanca, “els dos presidents van destacar la importància d’implementar la resolució 2254 del Consell de Seguretat, i van recolzar el procés de Ginebra dirigit per les Nacions Unides per a resoldre pacíficament la guerra civil de Síria, posar fi a la crisi humanitària, permeten els sirians desplaçats poder tornar a casa seva, i garantir l’estabilitat d’una Síria unida sense accions malicioses ni refugis per als terroristes”. Més enllà de les declaracions de bones intencions de cara a la galeria, queda clar com, en aquest punt, el procés de pau a Síria, Trump i Putin estan encara lluny.

No només perquè els Estats Units i Rússia han donat suport als bàndols oposats durant la guerra civil, de fet resolta a favor d’Assad. A dividir la Casa Blanca i el Kremlin trobem ara també la gestió del post conflicte, és a dir, l’equilibri, tot encara per definir entre el règim, les forces de l’oposició, que tenen un poder residual, i les milícies YPG kurdes, enquadrades dins de les forces sirianes democràtiques (Sdf), que han derrotat els jihadistes de l’estat islàmic amb el suport militar dels EUA.

En la declaració conjunta de Da Nang, Trump i Putin havien mostrat sintonia sobre el fet que “no hi ha una solució militar al conflicte a Síria”, expressant el compromís de treballar per aconseguir “una solució política definitiva” al conflicte.

No obstant això, l’harmonia de les paraules i les bones intencions oculten la política dels fets consumats aplicada per ambdues parts. Rússia, va intervenir del costat d’Assad el setembre de 2015, desfent els jocs americans d’un conflicte destinat fins a aquell moment a la victòria dels “rebels” i l’estat islàmic, que dins el lèxic d’Assad i del cap del Kremlin unifiquen sota la definició de “terroristes”.

Per la seva banda, els Estats Units ha heretat de Barack Obama una gestió fallida del conflicte. Obama i el seu secretari d’Estat, Hillary Clinton, havien dit reiteradament que no acceptaven una solució que contemples la preservació d’Assad al poder, per trobar-se després amb un president sirià enfortit per l’aviació russa que va fer terra cremada de les zones controlades pels opositors i l’ISIS.

Conscient d’estar en un carreró sense sortida, Trump ha decidit de jugar totes les seves cartes a la lluita contra l’Estat islàmic, la supressió el programa d’assistència militar als rebels “moderats” dirigits per la CIA i realitzant un augment de l’ajuda militar als kurds, les tropes de terra triades per Washington per poder alliberar la part nord-oriental de Síria en mans dels jihadistes. Una opció que ha produït resultats tangibles en pocs mesos, i que es va culminar el mes passat amb la conquesta de Raqqa, la capital del Califat.

Síria es divideix avui en dos troncs. Més de la meitat del país està sota el control del govern d’Assad, amb el suport de les milícies xiïtes armades i entrenades per Teheran. L’altra meitat està administrada pels kurds, amb una residual zona a prop d’Idlib en mans dels rebels, i altres petites zones distribuïdes al territori com les clapes d’un lleopard on encara estan en curs combats entre les forces lleials a Assad i aquelles de l’oposició.

A intentar desembolicar la troca està pensant-hi Putin, que juntament amb el president de l’Iran Hassan Rohani, un ferm partidari d’Assad i Recep Tayyip Erdogan de Turquia, han posat en marxa el procés de pau a Astana, format de negociació dissenyat per trobar una solució al conflicte fora del marc de l’ONU.

La trucada telefònica entre Trump i Putin no arriba per casualitat a la vigília de la nova trilateral entre Putin, Erdogan i Rohani, que es realitza avui a Sotxi. El mateix lloc on el president rus va rebre ahir Assad, i que va tenir l’oportunitat de consultar amb Putin el que queda per fer després d’èxits militars.

I si, en teoria, l’última paraula en el procés de pau a Síria es discutirà a Ginebra, on el 28 de novembre tornarà a obrir-se la taula entre Assad i l’oposició sota els auspicis de l’ONU, està clar que l’acord entre Putin, Erdogan i Rohani busca influir abans del resultat de les negociacions a Suïssa.

Però no hi ha cap dubte que les maniobres conjuntes de russos, iranians i turcs han de tenir en compte els desigs de Washington, lluny d’intentar marginar-los. És fàcil imaginar que en la seva conversa amb Putin, Trump ha recordat al seu col·lega que els EUA ja no està actualment administrada per Barack Obama, i que els Estats Units ha de tenir una veu en la recerca d’una “solució” al dilema sirià, i ara per ara aquesta veu dels Estats Units és l’única garantia factible pels kurds enfront de turcs i iranians.

Be the first to comment on "El que Trump i Putin es van dir a la “telefonada fantàstica” sobre Síria"

Leave a comment