El parlament de l’Iraq es pronuncia contra el referèndum del Kurdistan

referèndum del Kurdistan

El referèndum del Kurdistan iraquià sobre la independència, previst per al 25 de setembre és una “amenaça a la unitat de l’Iraq, garantida per la Constitució, i una amenaça per a la pau civil i regional perquè viola la constitució iraquiana”.

Això és el que diu un comunicat emès pel Parlament iraquià després de la votació, el rebuig de la legitimitat de la consulta, demanant al govern iraquià i el primer ministre Hayder al-Abadi a prendre les mesures necessàries per protegir la unitat del país. “Fins i tot les zones en disputa incloses en el referèndum violen la Constitució”, continua a dir el comunicat, en referència a la província de Kirkuk que va votar a l’agost per participar en el referèndum.

El Parlament rebutja qualsevol iniciativa encaminada a desestabilitzar la seguretat i la societat de l’Iraq després d’haver “aconseguit la victòria sobre l’estat islàmic”, continua el text. Durant la sessió d’ahir, hi va haver 204 diputats que van votar en contra del referèndum kurd, mentre que uns trenta parlamentaris kurds van abandonar l’aula. Hi ha 328 escons al Parlament de Bagdad. El parlament iraquià oblida sense dubte que sense les forces de combatents kurds cap d’ells tindria avui la seva cadira al parlament de Bagdad.

El Kurdistan iraquià va néixer el 1992 i va començar a insistir en la independència després de la invasió nord-americana del 2003 que va conduir a la caiguda del règim de Saddam Hussein. Uns 5.5 milions són els kurds que tenen dret a votar en el referèndum. Però Kirkuk tindrà un “estatus especial” al Kurdistan després del referèndum sobre la independència de l’actual regió autònoma d’Iraq. Ha declarat el president del Kurdistan iraquià, Masoud Barzani, a Kirkuk, on es va reunir amb membres dels partits turcmans, àrabs i kurds a la ciutat.

Alguns partits que representen a les comunitats turques i àrabs s’han oposat al referèndum, anunciant la intenció de boicotejar la votació. Barzani, citat per l’agència d’informació Rudaw, ha definit com un “dret natural” del poble kurd realitzar el referèndum del 25 de setembre, explicant que la votació no tenia l’objectiu de “redibuixar les fronteres” del seu país.

La màquina electoral del referèndum d’independència al Kurdistan Meridional ja està en marxa, el dia cinc de setembre va començar la campanya que culminarà el 25 de setembre amb la votació. Totes les persones, partits i entitats que vulguin fer campanya s’han registrat a la comissió que regula la votació.

Nacions distants geogràficament com Catalunya i el Kurdistan lluiten per aconseguir la seva llibertat, i la voluntat de ser lliures provoca respostes molt similars per aquells que neguen les llibertats bàsiques com el dret a l’autodeterminació dels pobles.

Be the first to comment on "El parlament de l’Iraq es pronuncia contra el referèndum del Kurdistan"

Leave a comment