El diari alemany Frankfurter Allgemeine afirma que “Una Catalunya independent és viable econòmicament”

Frankfurter Allgemeine

El diari Frankfurter Allgemeine, sense cap mena de dubtes el més influent a Alemanya, ha publicat un extens reportatge parlant de Catalunya i de la possibilitat real de ser independent des d’un punt econòmic.

Arriba a la conclusió que “La resposta és sí”, i així ho afirma sense mitges tintes el diari alemany, que té gran influència dins el sector de la borda alemanya especialment a la Borsa de Frankfurt. L’article ha aparegut coincidint amb la marxa de les seus socials d’empreses catalanes a altres punts de l’Estat, que no semblen impressionar molt al diari.

Diu el Frankfurter, l’argument legal no pot ser l’únic per analitzar i tractar casos com aquell de Catalunya. “Si els juristes manessin sempre, els Estats de Nova Anglaterra a la costa Est americana encara formarien part de l’Imperi britànic.” “El govern espanyol no pot amagar-se darrere de l’Estat de dret formal”, afirma Lars-Erik Cederman, professor d’investigació internacional sobre conflictes a l’ETH de Zuric. La secessió és, per definició, l’intent de separar-se sense el consentiment de l’estat mare, i intenta legitimar-se com la realització d’un acte de llibertat. Això és estrany que passi sense violència”, apunta.

El Frankfurter es pregunta per si, en el cas que aquesta lluita independentista acabi a favor de la secessió, Catalunya serà viable econòmicament. “Per què no? diu que responen molts experts. “El fet que aquesta afirmació sigui sorprenent primer cop d’ull es deu al fet que en moltes idees encara persisteix un imperialisme latent. Com si hi hagués una correlació entre la grandària de l’Estat i el poder econòmic. Els fets apunten que, el 1900, hi havia cinquanta estats independents en el moment més esplendorós de l’imperialisme. Actualment hi ha 195 països independents, gairebé quatre vegades més. I Rússia és gran i pobra; Suïssa és petita i rica”. Segons el reportatge, l’èxit per a un país és que mantingui un equilibri entre el cost de la seva heterogeneïtat i el benefici de la seva mida.

Frankfurter, que recorda que Catalunya representa el 20% de l’economia de l’Estat espanyol, amb gran presència de la indústria d’automoció i farmacèutica, apunta que té un dèficit fiscal d’uns 10.000 milions anuals (5-7,5% del PIB català). Afegeix que Catalunya vol romandre a la UE, però “Espanya ho farà tot per evitar que tornin a entrar-hi els menyspreables secessionistes”. L’article està signat per l’editor de Money and more del Frankfurter, Rainer Hank.

Be the first to comment on "El diari alemany Frankfurter Allgemeine afirma que “Una Catalunya independent és viable econòmicament”"

Leave a comment