Corea del Nord: Consell de Seguretat disminueix unànimement els ingressos per exportacions

Corea del Nord

El Consell de Seguretat de Nacions Unides va endurir ahir les sancions a Corea del Nord amb un seguit de disposicions que reduirà fins a 1.000 milions de dòlars a l’any els ingressos d’aquell estat per concepte d’exportacions.

En una resolució promoguda pels Estats Units, amb modificacions russes i aprovada per unanimitat, amb el vot favorable de la Xina, el Consell ha condemnat enèrgicament els llançaments balístics realitzats per la República Popular Democràtica de Corea el 3 i el 28 de juliol passat i ha emplaçat novament al govern de Pyongyang a abandonar el seu programa nuclear.

El text veta les exportacions nord-coreanes de carbó, ferro, plom i productes pesquers, el que suposaria un terç dels ingressos del país.

El passat mes d’abril, una flota de vaixells de càrrega de la Corea del Nord, va tornar al port local de Nampo, la majoria d’ells amb tota la seva càrrega, després que el govern xinès havia donat ordes a les seves companyies comercials que rebutgessin el carbó procedent d’aquest país, segons informava Reuters.

Així, la Xina complia amb la prohibició que es va imposar a finals de febrer a totes les importacions de carbó des de Corea del Nord, el producte d’exportació més important d’aquest país, com a resposta a les repetides proves de míssils de Kim Jong-un.

Ara el Consell de Segureta també estableix mesures financeres, sectorials, de transport i a persones i entitats, entre les quals hi ha la prohibició als Estats d’associar financerament amb individus o entitats nord-coreanes.

El document deplora el desviament de recursos per al programa armamentista quan més de la meitat de la població pateix una gran inseguretat alimentària i sanitària.

D’altra banda, la resolució advoca per la represa de les converses que busquen trobar una solució pacífica a la qüestió davant de les preocupacions de seguretat que genera el programa nuclear de Corea del Nord. El ministre rus d’Afers Estrangers, Serguei Lavrov, ha afirmat que la resolució de l’ONU sobre Corea del Nord conté una proposta russa. El canceller ha detallat que es tracta d’un full de ruta per solucionar la qüestió nord-coreana per via de “la gradual restauració de la confiança i la creació de les condicions per a la represa de les converses a sis bandes” (Rússia, Corea del Nord, Corea del sud, Xina, Estats Units i Japó).

Be the first to comment on "Corea del Nord: Consell de Seguretat disminueix unànimement els ingressos per exportacions"

Leave a comment