Consell de Seguretat de l’ONU insta els Estats a penalitzar el tràfic de persones i l’esclavitud

Consell de seguretat

El Consell de Seguretat de l’ONU ha instat ahir els Estats a reforçar el seu compromís polític i a complir les obligacions jurídiques de tipificar com a delicte el tràfic de persones, a més de prevenir-la i combatre-la per altres mitjans.

En una resolució adoptada per unanimitat, els integrants del Consell també van condemnar enèrgicament aquest flagell i van comminar els països a treballar intensament per la detecció i eliminació del tràfic d’esclaus, així com a la identificació i assistència a les víctimes.

El document promogut per Itàlia, president en torn de l’òrgan de seguretat, va ser votat abans de l’inici d’una sessió de debat sobre el tràfic de persones en situacions de conflicte en què va participar el secretari general de l’ONU.

António Guterres, va instar el Consell a prendre mesures per protegir els drets humans i la dignitat dels emigrants.

El líder de Nacions Unides va reiterar l’horror generalitzat que van causar les recents imatges dels emigrants africans venuts com a mercaderies a Líbia, el que podria constituir un crim de guerra o de lesa humanitat.

“És la nostra responsabilitat col·lectiva aturar aquests crims. Hem d’actuar urgentment per protegir les garanties fonamentals i la dignitat dels emigrants. Això significa portar els responsables davant la justícia. Significa augmentar immediatament l’ajuda humanitària i assistir a les autoritats líbies perquè enforteixin la seva capacitat de protecció i socors a homes, dones i nens vulnerables “, va dir.

Guterres va afirmar que hi ha una necessitat imperiosa de crear més oportunitats per a l’emigració regular i la prevenció de situacions que propicien aquest comerç indigne, com són la pobresa i l’exclusió.

Va recordar que la brutalitat d’aquest delicte no té límits i va esmentar l’explotació sexual, el treball forçat, la remoció d’òrgans i l’esclavitud entre les modalitats derivades d’aquest flagell.

D’altra banda, el secretari general va subratllar la importància de la cooperació, l’assistència legal i la informació compartida per al desmantellament de les xarxes criminals que lucren amb el sofriment i les mancances de les persones vulnerables a causa de conflictes o pobresa.

“Necessitem mostrar-li al món la nostra determinació de posar fi a la tracta, d’ajudar a les seves nombroses víctimes i de processar els responsables pels seus crims”, ha conclòs Guterres.

Be the first to comment on "Consell de Seguretat de l’ONU insta els Estats a penalitzar el tràfic de persones i l’esclavitud"

Leave a comment