Carta des de Bèlgica. El govern legítim de Catalunya s’adreça a tots els ciutadans

govern legítim

El Govern legítim de Catalunya actualment establert a Brussel·les per obra de la repressió espanyola ha fet pública una lletra adreça a tots els ciutadans de Catalunya, on ens dóna les pautes a seguir durant les pròximes setmanes, el text titulat “Carta des de Bèlgica” és crida a “defensar la democràcia” i “resistir” els embats de l’Estat espanyol contra les demandes catalanes.

El Govern de Catalunya liderat des de l’exili de Brussel·les per Carles Puigdemont, ha anunciat l’activació d’una “estructura estable” per “mantenir la legitimitat” de l’executiu destituït pel govern d’Espanya i per “coordinar les accions” de denúncia internacional que posarà en marxa.

En la carta dirigida a la ciutadania catalana, demanen la complicitat ciutadana per “sostenir la democràcia, ara amenaçada per la coalició que va executar el 155, amb connivència amb la violència jurídica, policial i de l’extrema dreta”. A més, deploren que la UE hagi “emparat de manera vergonyosa” la repressió de l’Estat. I insten a defensar, en la manifestació convocada per aquest dissabte i a les eleccions “imposades” del 21-D, la democràcia i la llibertat dels “presos polítics que té segrestats” l’Estat, en referència al vicepresident Oriol Junqueras, als consellers Jordi Turull, Raül Romeva, Carles Mundó, Josep Rull i Joaquim Forn i als líders d’Òmnium i ANC Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.

En la missiva, el President Puigdemont i els consellers destituïts Toni Comín, Meritxell Serret, Clara Ponsatí i Lluís Puig, deploren que la repressió és “clarament contrària a l’Estat de dret i a l’ordenament de la Unió Europea”. “Per dir-ho suaument, l’Estat s’ha situat molt a la perifèria del bloc democràtic central europeu”, continua la carta, on Puigdemont i els quatre consellers asseveren que el fet que hagin optat exclusivament per la “via democràtica” per fer la independència és el que ha portat l’Estat a considerar que “l’única manera de frenar-la és frenant la democràcia activant una estratègia desesperada i extrema”.

Pel Govern legítim de Catalunya, “és un greu error pensar que la repressió és el camí perquè una bona part dels catalans abandonin les seves legítimes aspiracions”. “Podran humiliar-nos i assetjar-nos, a nosaltres i a les nostres famílies”, però “no podran derrocar mai les nostres aspiracions democràtiques”, avisen.

Crida per la llibertat i l’autogovern 

En la carta, asseguren que són “completament conscients” de la “desorientació causada” per la seva “manca de respostes ràpides” davant els “atacs desmesurats” contra les institucions catalanes, però asseguren que segueixen “forts i dempeus”. “Ni a vosaltres ni a nosaltres no ens podran robar ni un bri de la dignitat amb què afrontem aquestes hores difícils”, afirmen, i refermen l’aposta “pel dret a l’autodeterminació, pel diàleg i per una solució acordada”.

Per tot plegat, fan una crida a fer front al que consideren un “Estat embogit i descontrolat” amb una “combinació eficaç de coratge, de fermesa, d’indignació, de rebuig, i alhora de pau i respecte” tant en la manifestació d’aquest dissabte 11 a Barcelona per la llibertat dels presos, com també acudint massivament a les urnes el 21 de desembre per “foragitar democràticament” de les institucions d’autogovern “els qui se les han volgut fer seves amb un cop d’estat”. “No ens deixem arrossegar per la pulsió violenta que impera en bona part del sistema polític espanyol, perquè és l’únic àmbit en què segur que perdrem”, alerten, i equiparen el “clan del 155” a Felip V, Primo de Rivera o Franco.

El document íntegre:

Carta des de Bèlgica

Benvolguts conciutadans,

Estem afrontant una situació impensable en un entorn democràtic. Una part del Govern legítim de Catalunya, amb el seu vicepresident i set consellers,és a la presó,i una altra part, el president i quatre consellers, a l’exili; el Parlamentha estattancat abans d’hora i bona part dels membres de la mesa viuen amb l’amenaça també de ser empresonats. I tot plegat com a conseqüència d’haver estat lleials amb la confiança que ens va atorgar la majoria dels ciutadans. Parlem d’una situació que és clarament contrària a l’Estat de dret i a l’ordenament de la Unió Europea, i que allunya encara més l’Estat espanyol del grup de països referents de bones pràctiques democràtiques. Per dir-ho suaument, l’Estat s’ha situat molt a la perifèria del bloc democràtic central europeu.

Sempre hem defensat que la via democràtica és l’única que ens permet vehicular la legítima aspiració de la independència de Catalunya, i és justament per això que l’Estat ha considerat que l’única manera de frenar-la és frenant la democràciaactivant una estratègia desesperada i extrema davant la fermesa democràtica de les institucions i la ciutadania de Catalunya.Morta la democràcia, morta la independència, heus aquí la seva esperpèntica estratègia..

Els fets de les darreres setmanes confirmen que l’Estat espanyol no ha entès com funciona el món al segle XXI. Privar de llibertat els membres del Govern de Catalunyaidissoldre el Parlament de Catalunya a cop de decret i, per tant, furtar als catalans la seva sobirania, ha estat l’única resposta que ha estat capaç d’articular davant les reiterades ofertes de diàleg reclamades insistentment per les institucions catalanes. És un greu error pensar que la repressió és el camí perquè una bona part dels catalans abandonin les seves legítimes aspiracions. Podran imposar-se físicament damunt nostre, però mai no podran derrotar els nostres marcs mentals. Podran asfixiar-nos econòmicament, però no podran frenar la potència d’un país europeu, emprenedor i amb una gran capacitat de generar talent i prosperitat. Podran humiliar-nos i assetjar-nos, a nosaltres i a les nostres famílies, recolzats pel pervers sistema mediàtic espanyol,que ha imposatun relat d’odii de mentida permanent sobre les institucions polítiques i les entitats sobiranistes i ciutadanes, però no podran derrocar mai les nostres aspiracions democràtiques.

Som completament conscients de les incerteses i els temors que han sobrevolat aquests dies sobre tots vosaltres i entenem la desorientació causada per la nostra manca de respostes ràpides davantels atacs desmesurats contra els representants i les institucions legítimes catalanes, però us assegurem que seguim forts i dempeus i que ni a vosaltres ni a nosaltres no ens podranrobar ni un bri de la dignitat amb què afrontem aquestes hores difícils de les nostres videsi de la vida del nostre país.

Davant el complex escenari, el Govern legítim de Catalunya té una doble obligació que complirem a pesar de les circumstàncies. La primera, mantenir la legitimitat de la lliure elecció que vau expressar a les urnes el 27 de setembre de 2015. Ho direm tantes vegades com faci faltaa tot el món: som un govern legítim i tenimun Parlament legítim. Des de Brussel·les, recolzats per una estructura estable que posem en marxa avui per coordinar les accions del Govern, exigiremaquest compromís cada dia i en cada ocasióa la comunitat internacional, denunciantla politització de lajustícia espanyola, la seva manca d’imparcialitat, la seva voluntat de perseguir les idees i reafirmantla ferma aposta del poble català pel dret a l’autodeterminació, pel diàleg i per una solució acordada.

El temps que passarem entre reixes espanyoles o a l’exili no serà en va si anem units més que mai en la defensa de Catalunyai en la denúncia de la decadència democràtica de l’Estat espanyolaixí com dels abusos d’una Unió Europea queha tolerat, i fins i tot emparat de manera vergonyosa,les actuacionsrepressives espanyoles. El nostre compromís amb els valors d’Europa és més fortque mai, perquè tots plegats ens necessitem, perquè volem enfortir una Europa deciutadans que tinguin capacitat de vèncer les pors i les amenaces.

La segona obligació, i aquesta us implica a tots vosaltres, és sobreposar-nos i sostenir la democràcia,ara amenaçada per la coalició que va executar el 155, amb connivència amb la violència jurídica, policial i de l’extrema dreta. Us demanem la combinació eficaç de coratge, de fermesa, d’indignació, de rebuig, i alhora de pau i respecte, com a millor actitud per guanyar el combat que ens planteja un Estat embogit i descontrolat. No ens deixem arrossegar per la pulsió violenta que impera en bona part del sistema polític espanyol, perquè és l’únic àmbit en què segur que perdrem. Recordeu que quan hem plantejat embats democràtics, els hem guanyat tots. Sempre. El darrer, l’1 d’octubre, en unes condicions extremadament difícils, enmig d’una indecent ofensiva de violència ordenada per l’Estat. El full de ruta per als propers dies i setmanes és clar i nítid:

Primer de tot, defensar la democràcia.Malauradament ho hem de tornar a fer, com ja ha succeït en d’altres moments de la nostra Història,quan ens han visitat els del clan del 155en forma de Primo de Rivera, general Franco o Felip V. Toca resistir, perseverar i continuar defensant la nostra llengua, la nostra culturai la nostra història, que és una història d’èxit bastida amb la diversitat, la capacitat d’acollida d’altres pobles d’Espanya i del móni, sobretot bastidaamb moltesesperances de futur. Toca foragitardemocràticamentde les nostres institucions els qui se les han volgut fer seves amb un cop d’estat. Toca donar resposta als qui volen esmicolar l’autogovern que ens havia quedat després de la sentència de l’Estatut i del reguitzell de lleis, decrets i mesures sempretendents a la recentralització més o menys encoberta, però efectiva a la pràctica. I defensarem la democràcia votant, com ho hem volgut fer sempre. Volíem votar i volem votar. Certament voldríem fer-ho com ja han fet a Escòcia i com faran altres països en el futur. Volíem i volem resoldre les aspiracions ciutadanes a través de les urnesi per això entomem leseleccions que en planteja l’Estat Espanyol el dia 21 com un repte per recuperar la plena democràcia sense presos, sense venjances, sense imposicions, sense fúria i plena de futur, de diàleg i de l’acord.

L’altre element central del full de ruta és exigir i aconseguir l’alliberament dels presos polítics que té segrestats l’Estat espanyol, el vicepresident, els set consellers i els presidents d’Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. No podem defallir, no podem quedar-nos immòbils davant el patiment dels seus fills, de les seves parelles, deles seves famílies, dels seus amics i de la seva gent, que som tots nosaltres. És l’hora de ser més perseverants que mai. Deu persones i les seves famílies representen, a hores d’ara, la vostra dignitat individual i col·lectiva. Per ells i per altres persones que podem seguir el camí de la presó, cal quedenunciem cada dia la seva situació i que el proper dissabte siguem centenars de milers a la Diada Nacional per la Llibertat que s’ha convocat a Barcelona. I això només depèn de nosaltres, de vosaltres, de la nostra fortalesa, de les nostres conviccions.

Només des de la ciutadania, des del compromís democràtic, des de la resposta de base, organitzada, democràtica, pacífica però radicalment insubornable, podrem recuperar el control de la nostra vida col·lectivai construir junts, de manera democràtica, dialogada, una República que ens hem guanyata les urnes i que caldrà aixecar, donant-lisentit i contingut, també des de les urnes.Aquest serà el repte de les institucions, de les entitats civils, de les empreses i de tots vosaltres en els propers temps.

Recuperem la llibertat aquest dissabte en la gran manifestació a Barcelona i en el repte electoral que l’estat ens imposa pel dia 21. I l’endemà continuem caminant tots junts, en llibertat.

Carles Puigdemont

Toni Comín

Meritxell Serret

Clara Ponsatí

Lluís Puig

Be the first to comment on "Carta des de Bèlgica. El govern legítim de Catalunya s’adreça a tots els ciutadans"

Leave a comment