Alemanya, referèndum sobre Merkel, eleccions a tres Lands

Són les eleccions a tres estats federats. Però si els populistes de dreta de l’AFD obtenen un òptim resultat, els dies d’Angela Merkel com a canceller federal poden estar comptats.

Uns 12,6 milions de votants estan cridats a participar a les urnes aquest diumenge 13 de març a Baden-Württemberg, Renània-Palatinat i Saxònia-Anhalt. Es tracta de triar els respectius parlaments i per tant també els Executius d’aquests estats federats. Mai abans una votació als estats federats d’Alemanya havia tingut tanta importància per a la política Alemanya en general. Un tema domina les campanyes electorals de tots els partits: la política de refugiats d’Angela Merkel.

La categòrica defensa que Merkel fa de la seva política de fronteres obertes ha modificat completament l’ordre de batalla dels partits. Grans parts de l’oposició aplaudeixen la política de la cancellera federal. Un terç del seu propi partit, per contra, la desaprova més o menys obertament. El món al revés. El partit bavarès CSU, el partit germà de la CDU de Merkel, amenaça fins i tot amb una denúncia contra la cancellera federal davant la Cort Constitucional. D’aquest caos treu profit una formació populista i xenòfoba: l’AFD (Alternativa per a Alemanya).

La populista AFD amb el vent de popa

Mai abans en la història dels partits polítics d’Alemanya una organització política ha crescut tant sense fer res. L’AFD s’ha vist enfortida enormement en els últims mesos pels temors de “ciutadans preocupats” per l’arribada de refugiats al país. Segons sondejos d’opinió, l’AFD, que ja està representada en cinc Parlaments d’estats federats, pot obtenir resultats de més de dos dígits a les eleccions d’aquest diumenge.

Probablement l’AFD faci canviar les constel·lacions polítiques als estats federats i també a Berlín. Per governar als estats federats i també a escala federal serà necessari que formin coalició almenys tres partits, a l’efecte d’assolir una majoria i mantenir fora del poder als populistes de dreta.

Saxònia-Anhalt: corriment cap a la dreta

El temor més gran als canvis a Alemanya es registra a l’est del país, l’antiga RDA. Reiner Haseloff (CDU), ministre-president de Saxònia-Anhalt, s’ha mogut clarament a la dreta sota la pressió del flux de refugiats. Però això poc ha ajudat al seu partit, ja que la CDU perd simpaties en aquest Land pràcticament en la mateixa mesura en la qual l’AFE les guanya.

Baden-Württemberg: un verd conservador

Winfried Kretschmann, el ministre-president “verd” de Baden-Württemberg, diu que resa cada dia per Angela Merkel. Sorprenent, ja que es tracta d’un rival polític de la CDU. El verd conservador Kretschmann gaudeix de tanta acceptació al seu estat que atrau molts més votants que els tradicionals del seu partit. Es podria dir que els verds de Kretschmann són la nova CDU de Baden-Württemberg, l’estat industrial per excel·lència d’Alemanya. Això redueix les possibilitats dels cristianodemòcrates i pot resultar en un dur cop per a Angela Merkel.

Renània-Palatinat: lleial, però no tant

Per Julia Klöckner, la candidata de la CDU a Renània-Palatinat, la situació de partida és diferent. Klöckner és especialista a realitzar actes d’equilibri entre una teatral lleialtat a Angela Merkel i els atacs controlats contra la seva política de refugiats. Klöckner aconsegueix d’una banda criticar la política de Merkel, per apaivagar als “ciutadans preocupats”, i d’altra declarar el seu suport al pla de la cancellera federal de portar endavant una política europea pel que fa als refugiats.

En tot cas, si la CDU perd relativament pocs vots en els tres estats federats, s’obre la possibilitat de formar coalicions de Govern sota la direcció dels cristianodemòcrates. Seria en l’actual situació l’èxit més gran possible per Angela Merkel.

Be the first to comment on "Alemanya, referèndum sobre Merkel, eleccions a tres Lands"

Leave a comment