A Salònica la tercera reunió trilateral entre Grècia, Xipre i Israel

Trilateral Grècia, Xipre i Israel

La ciutat grega de Salònica (Tessalònica) , al nord del país, serà el dijous 15 de juny l’amfitrioana de la tercera reunió trilateral dels caps d’Estat i de Govern de Grècia, Xipre i Israel.

El primer ministre grec, Alexis Tsipras acollirà a Tessalònica l’homòleg israelià, Benjamin Netanyahu i el president de Xipre, Nicos Anastasiades.

“Vaig a la cimera anual entre Israel, Grècia i Xipre, que se centrarà en la innovació, l’energia, la seguretat i la cooperació” ha declarat avui el primer ministre israelià Netanyahu, al moment de la seva partença vers Grècia, a través del seu perfil Twitter oficial. La reunió de demà a Salònica era ja estat anunciat el passat 10 de maig per part de Tsipras, el primer ministre grec, durant una visita a la mateixa ciutat al nord de Grècia.

La precedent reunió trilateral govern anterior entre Grècia, Xipre i Israel, on havien participat en el primer ministre grec Tsipras, l’israelià Netanyahu i el president xipriota Anastasiades, va tenir lloc a Jerusalem durant el desembre del 2016.

En aquella ocasió, els tres caps de Govern van acordar centrar les intencions dels tres estats en continuar aprofundint la cooperació per proveir d’electricitat i gas als mercats europeus.

La reunió de Salònica és també part d’una sèrie de reunions que van iniciar durant el gener del 2016, quan a Nicòsia Tsipras, Anastasiades i Netanyahu va posar en marxa -l’aliança estratègica-, per a la Mediterrània Oriental.

Els recursos actuals de gas de Xipre i Israel, que en conjunt equivalen a 500-600 mil milions de metres cúbics, que justifiquen la construcció d’un gasoducte a Europa, ha dit el ministre Steinitz. Israel té prop de 350 mil milions de metres cúbics de gas a la conca del Leviatan, mentre que el camp Afrodita de Xipre té al voltant de 150 mil milions.

Als països europeus hi ha un sentiment comú, pel que fa a una “més” gran fiabilitat per part d’Israel i Xipre en relació amb els proveïdors dels països d’Àfrica i, en particular, de l’Àfrica del Nord. per això les reunions a Brussel·les el passat gener, entre funcionaris dels estats involucrats en el projecte East-Med.

Be the first to comment on "A Salònica la tercera reunió trilateral entre Grècia, Xipre i Israel"

Leave a comment